Вересень 2011

Терезка

Наталя Пасічник

Розділ перший

Терезка – дивачка

   Терезка – такса. Тобто собака. Себто порода в неї така – такса. Терезка мешкає разом із господинею на вулиці Медової Печери у Львові. Але меду Терезка не їсть, бо він – для господині, коли та кашляє. Мед солодкий, а від солодощів такси товстіють. Тулуби в них довгі, як ковбаски, але невеликі. Багато їжі туди не вмістити. От з’їси зайвого – і стаєш схожою на м’яч. А для такси це ганьба. Хоча Терезка сама не раз чула приказку: «Товсті такси коштують бакси, а худі – рублі». Та це, на її думку, вигадали, аби ввести в оману наївних собак, які люблять їсти на ніч.

   Терезка – мисливський собака. Про це їй розповіла господиня. «Мабуть тому, що обмислюю кожну дрібницю у Всесвіті» - сама знайшла логічне пояснення цьому факту.

   Терезку на вулиці недолюблюють. Може, через те, що вона – такса, а може, тому що грамотна: книжки читає. Оце вляжеться на ґанку з якоюсь і носом сторінки гортає. Сусідські пси проходять повз, скоса позирають, декотрі вітаються:

– А добридень тобі, Терезко!

   – А здрастуй, Бровку! – такса квапливо підіймає голову, закидає назад вуха й одночасно притримує лапою сторінку, щоб не згубити місце в книжці, на якому зупинилася.

  Бровко – пес незрозумілої породи: є щось у ньому від німецької вівчарки, є й від пуделя. Про те, що Терезка вміє читати, він дізнався від інших, і це справило на нього величезне враження. «А що як такси – і не собаки насправді?» – такі думки турбують його щоразу, коли він опиняється біля Терезчиного подвір’я, але перепитати ніколи не наважується – ще, бува, образиться. Так і цього разу – далі привітання розмова не зайшла.

   Терезка любить розповіді про далекі країни та чудернацьких звірів. У господині книжок про це мало, тому доводиться їй перечитувати одне й те саме по кілька разів та ще й власні продовження вигадувати. Ось тому в уяві Терезки завелися далекі планети, де мешкають летючі слони, безмежні океани, перепливши які, можна дістатися неба, і бібліотеки, що налічують мільярди манускриптів, зроблених із космічного пилу. Так і дивиться вона кудись замріяно, роздумуючи про все це, аж поки не рипає хвіртка й рідний голос кличе її: «Терезко! Терезко!»

   Господиня додому прийшла!

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").