Листопад 2011

Жодних більше обіцянок

Марія Ряполова

Мама завжди казала мені: «Сину, ніколи не грай на біржі. Бо в тебе нема ані щастя, ані розуму». Мамця добре мене знала. Та мене поплутав біс, і бісом був Андрій. Ми познайомилися з ним на борту лайнера, коли поверталися з тижня великих лотерей на Місяці. Обидва ми, звісно, нічого не виграли. Він спитав мене, нащо я подався так далеко, чому брав участь у розіграшах. Я відповів: «Не знаю». Я спитав його те саме,

і він сказав: «Хочу розбагатіти». Виявилося, ми обидва шукаємо житло в Києві. Андрій запропонував мені знімати квартиру на двох, а також стати його діловим партнером. Я поцікавився, чим саме він займається. Він мовив:

— Поки нічим, та зараз прилетимо й на місці зорієнтуємося.

Так, він не жив раніше в Києві, і навіть не збирався. Андрій узагалі планував перебратися до сусідньої галактики, та оскільки просадив ледь не всі гроші на Місяці, то вирішив поки осісти на березі Дніпра.

Ми знайшли недорогу задри­пану двокімнатну, її здавала сторічна бабця. У бабці був склероз, Анд­рій цим користувався та весь час запевняв її, що ми за цей місяць уже платили, вона просто не пам’ятає.

Я знайшов собі роботу, не найкращу, але стерпну. Андрій займався всім підряд, але ніколи не напружувався. Вісім годин в офісі він використовував, щоб мудрувати над своїми проектами. Його швидко звільняли, та він ніколи цим не переймався.

Якось Андрій вирішив по­працювати в службі психологічної підтримки. Заради цікавості, — як він мені пояснив. Одного разу йому зателефонував чоловік і сказав, що хоче накласти на себе руки. Мовляв, життя паскудне й не варте зусиль. Андрій не став його особливо відмовляти.

— Кожна людина робить свій вибір сама, — пояснював він мені. — Ніхто краще за нього не знає, що йому треба. Якщо цей хлопець хоче покінчити життя самогубством — не варто йому заважати.

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").