Січень 2012

Думки автора: від читача до слухача й далі…

Вадим Мірошниченко

 

Чим в онтологічному сенсі є перехід від традиційної паперової книги до аудіокниги? Невже ми дійсно стоїмо на порозі (або ж уже переступили через нього?) переходу від ери Гутенберга до нової епохи? Слід зізнатися, що так воно і є. Із часом аудіокнига, електронна книга істотно потіснять традиційну, як це сталося з рукописами, які були замінені друком. Процес запущено, і зупинити його вельми проблематично. І якщо невеликій частині інтелектуалів спаде на думку цьому протидіяти, то до них навряд чи хтось дослухається. Безумовно, прогрес не вичерпується тільки негативною критикою. Можливо, ми свідки повернення до усної передачі літератури, як це було в часи Гомера?… Вороття бути не може, адже культура накопичила й інший писемно-літературний досвід, до того ж функції сучасних слухачів і античних істотно різняться. Якщо особистість насправді особистість, а не сліпий споживач всього нового, то вона повинна обирати глибинний сенс. У цьому контексті Україна не виняток, адже стояти осторонь від загальнокультурних процесів неможливо.

Ще зовсім недавно таке поняття, як «аудіокнига», змушувало розсміятися невибагливого читача. Як книга – те, що я звик тримати в руках і реально споглядати —, здатна змінитися настільки, що сам факт її існування може бути поставлений під сумнів? І ось вона зникає... вірніше, ні, не зникає і не зможе цього зробити в повному обсязі. Як і завжди в подібні моменти, коли виникає бажання нігілізувати обставини, варто звернутися до тлумачення сенсу основного поняття, аудіокниги, щоб мінімізувати конфлікт інтерпретацій. Отже, аудіокнига від лат. аudio – чую; слово ж книга загальновизнаної етимології не має, проте всі варіанти його трактування (зі старонімецької та старослов’янської) вказують на значення книги як «букви», «написаного». У результаті аудіокнига в буквальному розумінні означає «чутність літер» або «чутність написаного». Аудіокнига – записаний (оцифрований) кимось із метою відтворення, письмовий твір. Аудіокнига —є певна слухова культура, на відміну від зорової культури традиційної книги. Вони обидві уособлюють способи існування з перевагою одного чи іншого концептів.  

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").