Березень 2012

Ґабріель Ґарсія Маркес: письменництво – це покликання

Анастасія Соколова

 

Нас оточують незвичайні, фантастичні речі, а письменники вперто розповідають нам про неважливі буденні події.

Г. Гарсія Маркес «Діалог про роман в Латинській Америці»

Габріель Гарсія Маркес належить до тієї частини інтелектуальних письменників, які популярні не лише у своєму регіоні, країні, а й у всьому світі. Книги таких авторів зачитують до дірок, кладуть біля предметів першої необхідності, а на ніч ховають під подушку, щоб у будь-який момент можна було дотягнутися, мільйонні тиражі їхніх нових творів розходяться за один робочий день. Таким письменникам заздрять навіть автори бульварних романів. На превеликий жаль, і серед нобелівських лауреатів така популярність – велика рідкість. Що, звісно, не применшує мистецьку вартість творів популярних письменників. Проте не варто думати, що такий успіх супроводжував письменників завжди. Були часи, коли Гарсія Маркес навіть не думав робити кар’єру письменника. Вступаючи на юридичний факультет у Національному університеті в Боготі, молодий хлопець на ім’я Габо думав про те, як він, розумний і талановитий, буде рятувати бідних і зацькованих селян і захищати їх від нападів злих поміщиків-експлуататорів у суді, як це бувало в найкращих вестернах п’ятдесятих років. Але адвокатом Габо так і не став, він покинув навчання й натомість почав писати журналістські розслідування, статті, коротенькі оповідання, перше з яких з’явилося 1947 року («La tercera resignacion» («Третє підкорення»)). Отже, доля покликала його йти своїм шляхом, шляхом письменника, на якому було все: і вигнання в Європі після викривальної публікації, і часи голодного життя в Парижі, і зустріч з учителем юності – Хемінгуеєм, і дружба з великими людьми – Че Геварою, Фіделем Кастро та Біллом Клінтоном. А зараз півгодинне інтерв’ю з маестро коштує 50 тисяч доларів.

Проте не слід забігати наперед, а почати краще з найприємнішого. 85 років тому 6 березня в маленькому містечку Аракатака, що в Колумбії, народився теперішній найвидатніший письменник другої половини ХХ сторіччя Габріель Гарсія Маркес. А це значить, що саме цього року ми святкуємо його ювілей. І журнал «Дніпро» не може не долучитися до вітань Габо, які надходять з усіх куточків світу. Неважливо навіть, чи прочитає їх сам винуватець свята, адже насамперед ми вітаємо одне одного з народженням людини всесвітнього масштабу. Також цього року ми святкуємо 45-ту річницю видання першого накладу найвідомішого роману Гарсія Маркеса «Сто років самотності». Тому журнал «Дніпро» щиро вітає своїх читачів із річницею задоволення та щастя, які вже стільки років приносять нам сторінки його текстів.

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").