Січень 2011

Тихий бог курій

Колумб відкрив Америку і чого тільки не подарував європейцям: картоплю, кукурудзу, помідори, перець, гамаки. Чого вартий тільки сухий алкоголь — тютюн! Але й тут пальма першості дісталася не Колумбу. Основний складник тютюну — нікотин — названо за іменем Жана Вільмана Ніко, французького посла при дворі португальських королів.

До ХVІ сторіччя тютюн ріс лише в Північній і Південній Америці, а спеціально вирощувати його ніхто не збирався. У 1560 році тютюн з’явився при дворі іспанського короля Філіпа ІІ як декоративна рослина. Саме тоді регентша Франції королева-мати Катерина Медічі надумала видала заміж свою шістнадцятирічну доньку Маргариту і поклала око на п’ятирічного португальського короля Себастіяна. Для оглядин і сватання вона відрядила в Португалію королівського посла Жана Ніко. Після невдачі Ніко перебрався до Мадрида і розпочав перемовини про шлюб французької принцеси і дона Карлоса, сина іспанського короля Філіпа ІІ.

І з Португалії, і з Іспанії посол повертався спіймавши облизня: чутки про поведінку розбещеної і гулящої Маргарити уже кружляли в усіх королівських фаміліях Європи. Катерина Медічі мусила згнітивши серце поновити перемовини з ненависним їй Генрихом де Бурбоном. Щоб якось розрадити королеву-матір, Ніко подарував їй нюхальний тютюн. Кмітливий дипломат, повернувшись із безуспішного відрядження, купив тютюнові плантації і запровадив моду на тютюн при французькому дворі. Постійним покупцем тютюну стала королева-мати, а ще головний настоятель мальтійського ордену, який сприяв його поширенню серед братії. Дедалі більше парижан полюбляли тютюн, а дивовижну рослину відтоді назвали на честь Ніко нікотианою.

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").