Липень 2011

Фантастична скарбниця

Микола Маранчак

Куди і чому тисячу років тому зникла бібліотека Ярослава Мудрого ми, можливо, не дізнаємося ніколи. Тому такі колекціонери, як киянин Юрій Шевела, не менше за київського князя цінні в масштабі світової культури, адже вони є своєрідними охоронцями культурного спадку. Вже сьогодні таких грандіозних приватних бібліотек на пострадянському просторі залишились одиниці. Є по одній в Харкові, Бердянську і в Сімферополі, але вони значно менші за київську. Нещодавно ще одна з колекцій, що знаходилась в Санкт-Петербурзі, «померла». І таке стається час від часу. У Свердловську рідкісна бібліотека також на грані зникнення. Її збирач помер і не знайшов свого спадкоємця. Рідні поки не вирішили що з нею робити, і поки не знайдеться запалений ідеєю господар, вона в небезпеці.

У дванадцять років Юрію на День народження подарували книги Володимира Брагіна «В країні дрімучих трав» і «Зоряні кораблі» Івана Єфремова. Спочатку збирав те, що цікавило, потім Юрій зайнявся дослідницькою діяльністю і з часом вирішив зібрати абсолютно всю фантастику. Дізнавшись про його захоплення, знайомі і незнайомі люди почали передавати до колекції рідкісні видання в надії, що вони збережуться для наступних поколінь.

Третину колекції Юрія Олексійовича Шевели з упевненістю можна назвати унікальною. Вздовж кожної стіни двокімнатної квартири стоять шафи, заповнені книжками і журналами в три ряди. Тут їх тисячі. І перше, що потрапляє на очі, це номер «Вечірнього Києва» з новиною про політ Юрія Гагаріна у космос за 12 квітня 1961 року. Неподалік лежить і траурний «Огонек» за 15 квітня 1968 року, головною темою якого була загибель космонавта.

У колекції Юрія зберігається багато пригодницьких та фантастичних літературних журналів початку ХХ століття, чимала кількість дореволюційних номерів журналу «Мир приключений» і найперших чисел «Вокруг света». Як виявилось, останній до війни виходив і в Москві, і в Петербурзі, але петербурзькі номери були щотижневими.

До революції в Україні існувала лише казкова фантастика. Найпершим українським фантастичним твором вважається повість-поема Олекси Стороженка «Марко Проклятий», видана у 1879 році. У ній розповідається про козака, який метається між раєм та пеклом, і якого нікуди не беруть. Колекціонеру вдалось знайти також оригінальне продовження цього твору 1958 року видання, під назвою «Життя іншої людини» пера Юрія Тиса.

До середини ХХ століття, всупереч зарубіжному ажіотажу довкола теми міжгалактичних подорожей, ідеєю космічних польотів українські письменники або не цікавились, або тема була заборонена радянською цензурою. Першою науково-популярною фантастикою в Україні стали книги друга засновника сучасної космонавтики Костянтина Ціолковського та автора самого поняття «науково-фантастичний» Якова Перельмана «К звездам на ракете» та «Міжпланетні подорожі», видані в 30-ті роки ХХ століття. Своє гідне місце вони вже не перший рік посідають в колекції Юрія Олексійовича. Тема виявилась цілком пророцькою, що й не дивно. 

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").