Вересень 2011

Іван Франко vs Михайло Драгоманов: Неєлейно з нагоди ювілеїв

Лариса Каневська

У серпні цього року виповнилося 155 років від дня народження Івана Франка, вересень знаменний іншим поважним ювілеєм – 170-річчям від дня народження видатного українського вченого й мислителя Михайла Драгоманова. Ці яскраві постаті національного культурного Олімпу неодноразово ставали предметом літературознавчих зіставлень або ще частіше протиставлень. І не випадково. Такі, здавалося б, схожі за універсальністю своїх творчих натур, подібні своєю інтегрованістю в суміжні інонаціональні культури (польську й болгарську відповідно), такі суголосні полемічним запалом своїх писань і особистих вдач. Такі схожі, та все ж такі різні!

На жаль, ХХ століття виявило ще й сумну подібність у долі творчого доробку обох мислителів та його тлумаченнях. Постаті як І. Франка, так і М. Драгоманова за радянських часів розглядалися далеко не в повному обсязі їхньої літературно-наукової спадщини, а лише під «потрібним» системі ракурсом. Обидва вони були для неї подекуди «складні й суперечливі» у своїх оцінках, обидва «непослідовні» у трактуванні національних питань. Та Драгоманов, напевне, виявився «непослідовнішим» за свого молодшого на 15 років сучасника, оскільки йому з виданням праць в Україні пощастило менше, ніж Франкові. Проте в столітті нинішньому ще є нагода виправити цю історичну несправедливість.

Уже звичним для багатьох літературознавчих розвідок стала констатація величезного впливу М. Драгоманова на український літературний процес у Галичині середини 1870-х років, на формування поглядів і літературно-критичних оцінок галицької молоді (М. Бучинського, В. Навроцького, М. Павлика, І.  Франка та ін.). Жива й рухлива натура женевського емігранта, його свіжі й сміливі судження, що розбивали вщент літературні авторитети, імпонували критично налаштованій галицькій молоді. Не випадково саме на неї зробив ставку М. Драгоманов, бажаючи зробити Галичину осередком нового радикального українського руху. І не помилився. Його листи до галицьких діячів, уривки з яких переписувалися й передавалися з рук до рук для прочитання, статті в галицькій періодиці (зокрема, «Література російська, великоруська, українська і галицька»; 1873), листи до журналу «Друг» (1875–1876), в якому дебютував і до редакції якого входив із часом І. Франко, сприяли рішучій зміні у світогляді молоді, яка гуртувалася навколо колись москвофільського «Академического кружка». Значення Драгоманова для створення українофільських осередків у Львові та Відні, його вплив на українське культурне життя в Галичині не залишились непоміченими навіть з боку антипатичних українській справі діячів, зокрема С. Щоголева, який у своїй брошурі «Современное украинство. Его происхожденіе, ростъ и задачи» (Київ, 1914) змушений був визнати, що «недюжинная личность и кипучая деятельность М. Драгоманова оставила резкие следы на украинофильском движении».

Поза колом впливу М. Драгоманова не залишивсяі 20-річний студент Львівського університету Іван Франко. Їхні життєві шляхи уперше перетнулися у Львові на початку 1876 р., коли за рішенням Київської громади М. Драгоманов емігрував до Відня. Та особистого знайомства тоді не відбулося. За власним Франковим зізнанням, він лише мимохіть бачив Драгоманова на лекції проф. О. Огоновського у Львівському університеті, проте ближчих зносин з ним тоді ще не мав. Звернутись до Драгоманова Франкові випало лише на початку січня 1877 р. – у зв’язку з арештом М. Павлика виникла необхідність застерегти його женевського кореспондента від надсилання на адресу арештованого будь-яких матеріалів. Відтоді розпочалося їхнє безпосереднє листування, яке тривало майже двадцять років, аж до самої смерті М. Драгоманова. Цей листовний діалог набував подекуди досить гострих і напружених форм, декілька разів з ініціативи Драгоманова були спроби припинити кореспонденцію з Франком, але до повного розриву стосунків ніколи не доходило. Занадто багато їх єднало, занадто потрібні були один одному.

Поряд з листами М. Драгоманова в журналі «Друг» протягом 1875–1876 рр. друкувався роман І. Франка «Петрії і Довбущуки». Митці й пізніше неодноразово «зустрічатимуться» на сторінках нечисленних тоді українських видань. Та це було перше «заочне знайомство» двох видатних сучасників. Зійшлися вчений муж, що мав уже вироблені погляди на літературу, історію, політику й значний науковий, фольклористичний і публіцистичний доробок та літератор-початківець, що тільки-но намацував свій шлях у красному письменстві, намагаючись розібратися в галицьких «спорах язикових» і партійних. Франко, якому вже встигла сприкритись мертва, схоластична наука в університеті, не міг не оцінити свіжості й переконливості поглядів свого старшого колеги з Наддніпрянської України. Про те, який вплив здійснив М. Драгоманов на коло тогочасних читацьких зацікавлень І. Франка та його літературних смаків і загалом на редакційну політику «Друга», можна судити хоч би з уміщених у часопису наприкінці 1876 – на початку 1877 рр. художніх творів молодого белетриста – другої частини «Петріїв і Довбущуків», яка набула значно «реальнішого змісту» порівняно з першою, та циклу бориславських оповідань («Ріпник», «На роботі», «Навернений грішник»), навіяних читанням – за порадою усе того ж Драгоманова – нової європейської «реальної» белетристики.

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").