Листопад 2011

Іронічний садомазохізм Єгора Коника

Аналізує Володимир Даниленко

Мовний феномен іронії давно не дає спокою літературознавцям, лінгвістам, філософам. А в літературних колах епохи постмодернізму іронія стала ледь не перепусткою до мейнстриму. І хоча витоки іронії знаходять уже в античному театрі, після плакатного соцреалізму в українській літературі іронія сприймається як ковток озону в затхлій від кирзових чобіт, онуч і міцного солдатського духу казармі.

Що може бути серйозніше за написання комічного твору? У всі часи в національних літературах було багато видатних серйозних письменників, а видатних коміків за всю історію світової літератури можна порахувати на пальцях обох рук. Єгор Коник зробив спробу потрапити до цього десятка авторів усіх часів і народів.

Його оповідання «Садомазохіст» – це іронічна історія про молодого канадця українського походження, який від нудьги хоче поїхати на свою історичну Батьківщину, яку він ніколи не бачив. Петро Ярош відчуває, як не вистачає йому в Канаді природної для чоловіка дикості, і з відчаю думає, що цивілізована країна – суща кара для справжнього чоловіка, якому в ній просто «не вистачало якогось драйву в житті». Його  розчаровують канадські рибалки, які витягують рибу вудкою з води, міряють, зважують, записують це в зошит, а потім випускають назад у воду. Головний герой оповідання розуміє, що між риболовлею в Україні й Канаді – культурна прірва: «Якщо в Україні дружина рибалки питає в нього: «Ну як, риби наловились?», то в Канаді вона запитує: «Ну що, риби набачились?» «Ой, і надивились!!!» – відповідає канадський рибалка й дістає отого зошита. «Ось. Харіус був? Був. На тридцять п’ять сантиметрів! А ось жереха потягнув. Аж на півметра! Усе записано. Це тобі не руками показувати. Документ! Завтра на роботі зошита хлопцям покажу. Похизуюсь».

Навіть заєць під час полювання скаржиться герою оповідання на своє цивілізоване канадське життя, у якому єгері не дають йому жити за законами дикої природи: кладуть узимку сіно, годують із соски хворих зайченят, виганяють із лісу вовків, щоб не заважали зайцям, і у своєму втручанні в закони природи готові дійти до штучного запліднення зайчих.  

В античні часи сократівська іронія була засобом виявлення істини. Сократ полюбляв доводити чиюсь точку зору до абсурду. Автор оповідання  «Садомазохіст» теж доводить принципи канадського життя до абсурду, але робить це не так для критики життя в країні кленового листу, як для критики української дикості, якої так прагне Петро Ярош, схильний до мазохізму. Іронізуючи з втрати людської природності в усіх проявах канадського життя, Коник насправді іронізує з української дійсності, яка в ХХІ столітті дико контрастує із західною цивілізацією. Тривале перебування України в складі Російської імперії, а потім Радянського Союзу деформувало в ній людські цінності, і в незалежній Україні людину цінують так само, як у радянські часи, коли маршал Жуков солдатськими чобітьми розміновував мінні поля, щоб не пошкодити танки. Особливо контрастує сучасне українське життя на тлі ситої й культурної канадської дійсності: «Петро часто ходив чистими, освітленими вулицями міста, заходив у бари, де всі посміхались, навіть поліція, їхав у чистих автобусах по чистих вулицях і все думав, що десь же повинна бути така держава, де є драйв, де все можна отак, без нотаріуса, щоб боротьба, щоб сніг за комір, щоб синці, щоб хтось уночі покусав, і щоб вранці все боліло й не було поліції, щоб ти все життя працював за трудодні, а на пенсії тобі відрізали світло та газ: ну, щоб свічки, і діду з бабою хоч на старості була якась романтика».

 

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").