Жовтень 2011

Філософ і мандрівник

У жовтні 2011 року поети, митці, музиканти, літературознавці, шанувальники красного письменства і просто фанати Майка Йогансена збираються у Харкові на перший в історії «Йогансен-fest». Програма фестивалю намагається охопити всі аспекти життя і творчості Йогансена, котрий був одночасно блискучим поетом, новелістом і повістярем, перекладачем, лінгвістом, критиком і літературознавцем, сценаристом, а ще чудовим більярдистом, тенісистом і футболістом. А наступний «Йогансен-fest» цілком логічно проводити не в Харкові, а перетворити його на подорож — помандрувати Слобожанською Швайцарією через Бахтин, Зміїв, Коропові Хутори...

Подорож!

Путешествие!

Wanderung!

Travel!

Viaje!

Так починається найкращий твір Майка Йогансена, адже й сам автор любив подорожувати. А ще полювати й фотографувати, що є неодмінним хобі мандрівника. У його доробку п’ять подорожей, починаючи з химерних пригод доктора Леонардо і чарівної Альчести до цілком реалістичних замальовок про нафтові промисли в Казахстані. Але подорож для Йогансена це не тільки літературний жанр, це суть речей і явищ. І життя для нього — теж подорож.

Подорожував Йогансен дивовижними місцями: побував у єврейських колоніях, радянській Болгарії, Слобожанській Швайцарії. Насправді ж він ніколи не виїздив за межі СРСР. А мріялося про небачені країни, далекі обрії, екзотичні краєвиди. У газетній нотатці 1935 року «Я боржник перед своєю країною» Йогансен приречено зізнавався: «Колись я дуже хотів поїхати до Америки, щоб подивитись, як живуть люди, подивитись на Нью-Йорк, на фордівський завод, на трансокеанську залізницю тощо, але з деякого часу я бачу, що мого життя не вистачить на те, що є у нас в Радянському Союзі».

Фантастичні єврейські колонії — коли і де на планеті одвіку гнані й переслідувані нащадки Ізраїлеві мали колонії?! — це всього-на-всього єврейські поселення на півдні України, в Нікопольському районі. Радянська Болгарія виявилася не далі, ніж села Коларівка і Радолівка Приморського району Запорізької області, де проживали болгари. Романтичну мандрівку «Під парусом на дубі» Йогансен здійснив на Дніпровсько-Бузький лиман під час путини. Ну а те, що Дагестан — це в Дагестані, знає кожен.

Найекзотичнішою подорожжю Йогансена, мабуть, треба вважати поїздку в Кос Чагил на Ембі. Нинішні читачі навіть у Вікіпедії не знайдуть, що це за край світу. Емба — відома річ і річка, як неодмінно скаламбурив би Йогансен. Але місто Гур’їв, звідки письменник починав свою подорож на Ембу, вже двадцять років як перейменовано в Атирау. І маленьке село Косчагил (тепер це пишеться одним словом) губиться в безкраїх казахських степах, серед поодиноких населених пунктів з чудернацькими назвами — в Жилиойському районі Атирауської області.

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").