Березень 2011

Надін Ґордімер: «Думаю, я стала б письменницею в будь-якому разі»

Ірина Деркач

«Я трохи писала ще до того, як «захворіла». Я хотіла стати журналістом так само сильно, як і танцівницею. Знаєте чому? Причина тому –книга Івліна Во «Сенсація», яку я прочитала, коли мені було одинадцять років. Її було цілком достатньо, щоб будь-хто зажадав стати журналістом!»[1]

Надін Ґордімер народилась у 1923 році. Опублікувавши перше оповідання в шістнадцятирічному віці, вона протягом життя написала чотирнадцять романів, більше двох сотень оповідань і кілька томів есеїв. Здобувши п’ятнадцять почесних докторських ступенів і багато літературних нагород[2], Надін Ґордімер удостоїлася найвищої з них – Нобелівської премії з літератури в 1991 році. Авторка, котра «своїм чудовим епосом принесла величезну користь людству», отримала заслужене світове визнання.

Виросла Надін Ґордімер у маленькому шахтарському містечку Спрінґс, неподалік від Йоганнесбурґа. Її батько був єврей, що вплинуло на сімейний устрій і виховання Надін. Почавши з ремонту годинників, навіть не маючи власної, бодай невеличкої, майстерні, батько згодом відкрив ювелірну крамничку, і справи пішли вгору. Зі спогадів Надін, він сам не читав книжок, на відміну від матері-англійки, яка часто читала своїм дітям (у Надін була старша сестра) уголос.

Надін була активною й допитливою дитиною. Жодної хвилини не могла всидіти на місці та з малого віку мріяла стати танцівницею. Пізніше сама вона розповідатиме в одному з інтерв’ю, що, імовірно, така активність була спричинена необхідністю робити щось із величезною енергією, яка не мала іншого втілення. «Я хотіла стати танцівницею – це було моєю пристрастю, мабуть, іще років з десяти. Але в дитинстві в мене виявили пришвидшене серцебиття, що, можливо, і було причиною моєї гіперактивності».

Мати Надін Ґордімер була владною жінкою. Схвильована проблемами доньки із серцем, вона віддала десятилітню Надін до монастирської школи, наказавши вчителям звести фізичні навантаження для дівчинки до мінімуму: жодних занять спортом. Так на мрії про танці було поставлено хрест.

 

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").