Травень-Червень 2011

Затори на дорогах

Оксани Олійник

Темрява. Чоловічий голос за кадром: « Любі друзі! Хочу розповісти вам дивовижну історію, котра сталася зі мною минулого року.» У кадрі з’являється машина. В неї сідає чоловік, років 35ти. Голос за кадром: « Отже. Сталося це у середині вересня» - автомобіль здає назад, груда снігу, що знаходилась на даху, сиплеться на лобове скло, ми бачимо за вікном сильну заметіль. Голос за кадром: «Чи може в грудні.. Отже…» - пропустивши машину перед собою, автомобіль виїжджає із парковки. Шляхом вона рухається повільно, інших машин навкруги не багато. Голос: «Як завжди о сьомій вечора, повертаючись з роботи, я мав заїхати до супермаркету, оскільки це був день народження моєї дружини»- чоловік дивиться на фотографію жінка, що причіплена  поруч із приймачем, жінка на фотографії привітно посміхається і махає рукою. Голос: «Тому мені загадали купити два лимони, лише два і швиденько рушати додому» - Чоловік вмикає радіо, звідти лунає шматочок якоїсь нудної попсової пісні, він перемикає далі, ми чуємо завивання, супроводжувані гуркотом барабанів, чоловік важко протягує: «О-йой!» - і перемикає далі. Нарешті  на його обличчі з’являється задоволена посмішка. З програвача співає Боб Марлі свій маніфест позитиву:

«Rastaman vibration yeah! Positive

I and I vibration yeah! Positive»

Пісня закінчується, чується голос диктора: «Шановні слухачі, як завжди «Наше радіо» піклується про вас і повідомляє про всі затори, що є на наших дорогах у цей час, отже..» Чоловік вимикає радіо. Голос за кадром: «Знову нудота! Не дадуть насолодитися гарними піснями! Жах, просто жах! Ось чим годуються сучасного слухача!» - автомобіль виїжджає на проспект Перемоги справа від Цирку, і  не доїжджаючи до загсу зупиняється у великій заторі, що тягнеться далеко вперед. «От халепа!» - вигукує чоловік, завжди так. Ряд машин стоїть нерухомо, ніщо не вказує на можливість просунення у найближчі півгодини. Чоловік закидає руки за голову, зручно вмощується. Готуючись до довгого очікування. Голос за кадром: « От якби і мені так жити, як Боб Марлі колись: сонце, океан, пальми, чото-червоно-зелені кольори. 

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").