Березень 2011

Чоботарня

Михайло НИЖНИК, Віра НИЖНИК

Провінційне містечко активно розширювалося. Розраховані на неквапливий кінський цокіт вулички заповнювались гуркітливими машинами і машинками. Заводи стискали околиці душним кільцем. Коли не було вітру і температура повітря біля землі залишалась постійною, мешканці не наважувались відчиняти кватирки. Давно вже зникла звичка розвішувати у дворах білизну, оскільки вона миттєво набувала сірого кольору.

Графіки на стінах кабінетів санстанції викреслювали криві з перевищення гранично допустимих викидів на окис вуглецю, бензопірен та інші продукти індустріалізації. Поширювались терміни «онкологічно небезпечна вулиця», «онкологічно небезпечний будинок». Містечко задихалося, проте поспішало вперед.

Особливою гордістю стало затвердження плану будівництва заводу шампанських вин, на місці якого наразі стирчала стара напівзруйнована капличка з маленькою шевською майстернею.

Каплицю знесли б непомітно, проте громадськість на чолі з Оленою Сергіївною, директоркою місцевого краєзнавчого музею, все ще відстоювала її збереження. Директорка свята, трохи висушена жіночка. Наче Дон Кіхот, нерідко атакувала вітряні млини, проте чудово розуміла тих, хто приймає рішення, знала їхній інтелектуальний та культурний рівні. Атаки продовжувались, діти кухарок відбивались уміло (за півстоліття багато чому навчились), доля каплиці, в якій із п’ятнадцятого століття, відправляючись на промисли в Чорне море, хрестилися рибалки, наближалась до логічного завершення.

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Система OrphusПомилка в тексті? Виділіть її та натисніть: CTRL + ENTER

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").