Любовна географія 

Тема: День Святого Валентина 

Мета: Розширити світогляд учнів; підвищити їх рівень культури; ознайомити учнів з етико, якої дотримуються закохані люди; за допомогою поезії виховувати високий естетичний смак

Ведуча1. День Святого Валентина – свято закоханих сердець 
Подарунки, квіти, цукерки, увага, поцілунки і милі зізнання – все це говорить про те, що наступило довгождане свято – День Святого Валентина. Його чекають всі закохані, адже 14 лютого можна ще раз нагадати дорогій людині про свої почуття або ж зізналися в цьому вперше. 

Екскурс в історію свята 

У сей истории путь длинный. 
Давно то было. Древний Рим. 
Рука Святого Валентина 
Любовь тайком несла двоим. 
Он отношения влюбленных 
Обрядом церкви освящал. 
Переступив черту закона, 
Сам от доноса пострадал. 
Хотя февральскою порою 
Духовный пастырь был казнен, 
Навеки имя золотое 
Осталось средь святых имен. 
Когда последние снежинки, 
Кружа, рисуют миражи, 
Мы посылаем Валентинки 
Тем, чей любовью дорожим! 

Ведуча2. День Святого Валентина – свято древнє. Доки дійсна історія дійшла до наших часів, вона обросла безліччю легенд. Християнська легенда свідчить, що Валентин жив в ІІІ столітті н.е. в римському місті Тернії. У цей період Римом правив імператор Юлій Клавдій ІІ, який хотів завоювати світ. Але на його шляху до мети встала проблема недоліку воїнів в римській армії. Мала чисельність солдатів не дозволяла здійснювати результативні військові походи. Корінь всіх проблем Клавдій бачив в шлюбі і тому заборонив обряд вінчання, оскільки в кожному неодруженому чоловіку він бачив потенційного солдата.

Святий Валентин

Святкування дня Святого Валентина відбулося з давньоримського свята Луперкалій, на честь бога Фавна, покровителя стад (Луперк - одне з його прізвиськ), який святкували щорічно 15 лютого. Це було свято достатку. 
За день до свята Луперкалія святкували свято Римської богині браку, материнства і жінок Юнони і бога Пана. Цього дня дівчата писали любовні листи. Листи поміщали у величезну урну, а потім чоловіки тягнули листи. Потім кожен чоловік починав доглядати ту дівчину, любовний лист якої він витягнув. 
День святого Валентина колись називали "Пташиним весіллям". Раніше вважали, що птахи утворюють шлюбні пари саме в другий тиждень другого місяця року. 
У стародавньому Римі колись жив лікар на ім'я Валентин. Його можна навіть назвати "доктор гастроном", оскільки він завжди був стурбований тим, щоб ліки, які він виписував приймати хворим, мали приємний смак. Для надання чудового смаку лікам він змішував гіркі мікстури з вином, молоком або медом. Він промивав рани вином і використовував трави для полегшення болю. 

Ведуча1. Святий Валентин також був проповідником. Хоча в ті часи християни в Римі переслідувалися, він став священиком. Валентин жив за часів Клавдія Другого, такого, що проводив безліч загарбницьких воїн. Коли у Клавдія виникли проблеми з набором нових солдатів в армію, він вирішив, що причина криється в прихильності солдатів до своїх дружин і сімей. І скасовував весілля і заручини. 

Валентин молився про здоров'я своїх пацієнтів, а також таємно вінчав закохані пари. Одного дня тюремник римського імператора постукав в двері Валентина. За руку він тримав свою сліпу дочку. Він дізнався про здібності Валентина, і благав Валентина вилікувати дочку від сліпоти. Валентин знав, що недуга дівчини практично невиліковна, проте він дав слово, що зробить все можливе, щоб її вилікувати. Він призначив дівчині мазь для очей, і сказав прийти ще через деякий час. 
Минуло декілька тижнів, але зір до дівчини так і не повернувся. Проте чоловік і його дочка не сумнівалися в своїй вірі в лікаря Валентина і продовжували призначений ним курс лікування. Одного дня римські солдати увірвалися в житло Валентина, знищили ліки і узяли його під арешт із-за релігійних переконань. 
Коли батько хворої дівчини дізнався про арешт Валентина, він хотів втрутитися, але був не в силах чим-небудь допомогти. Валентин знав, що швидко його стратив. Він попросив у тюремника папір, ручку і чорнило і швидко написав дівчині прощальний любовний лист. Валентина стратили того ж дня, 14 лютого 270 року. 
Коли тюремник повернувся додому, його зустрічала дочка. Дівчина відчинила записку і знайшла всередині неї жовтий шафран (крокус). У записці було написано "Від твого Валентина". Дівчина узяла шафран на долоню і побачила його виблискуючі кольори. Відбулося диво: зір дівчини відновився. 
За іншими даними, дочка тюремника сама полюбила Валентина, але він, давши обітницю безшлюбності, не міг відповісти взаємністю на її почуття і в ніч перед стратою (тобто 13 лютого) прислав їй зворушливий лист. 

Ведуча 2. Як було насправді – нам вже не розібратися, але ясно що Валентин загинув в ім'я Любові. 
У 496 році Папа Римський Геласиус оголосив 14 лютого вдень Святого Валентина. Завдяки цьому указу цей день почали відзначати як день всіх закоханих. 
День Святого Валентина наголошується в Європі з XIII ст., в США – з 1777 р. Хоча на Русі було своє свято закоханих, яке наголошувалося 8 липня і пов'язане з історією любові Петра і Февронії. 

Ведуча1. Любовна географія

У кожній країні день всіх закоханих наголошується по-різному і має свої неповторні і оригінальні традиції. 

Англія 
У Англії було прийнято вибирати собі «Валентину». Вибір супроводжував незвичайний ритуал: молоді люди, зібравшись разом, на папері писали імена дівчат, потім перемішували їх в капелюсі і тягнули. Дівчина, ім'я якої випало парубкові, на рік ставала його «Валентиною», а він її «Валентином». У обов'язки парубка входило написання сонетів, гра на лютні і постійний рицарський супровід дами. 
В Уельсі закохані обмінювалися «Ложками любові», які треба було самостійно вирізувати з дерева. Вони несли в собі таємниче послання, оскільки прикрашалися сердечками, замочними щілинами, які твердили: «Ти знайшов шлях до мого серця». 
На сьогодні особливістю святкування Дня Святого Валентина у Великобританії є те, що британці посилають любовні листи не тільки друзям і знайомим, але і своїм домашнім тваринам.

Ведуча 2. Америка 
У Америці було приємно посилати марципани своїм нареченим і нареченому, оскільки ці тістечка були символом міцних і цінних взаємовідносини. Марципани містили цукор, який був дуже дорогий. Широкий розмах «марципанове зізнання» придбало з 1800 року, коли цукровий буряк увійшов до виробництва. Налагодивши виробництво карамелі, американці почали випускати червоно-білі цукерочки і продавати в коробочках у формі серця. Червоний колір символізував пристрасть, а білий – чистоту любові і щирість відчуттів. 

Японія 
У 30-ті роки минулого століття свято придбало масовість і в Японії. Японці трансформували традиційне свято в так званий «8 Березня для чоловіків», адже подарунки цього дня отримують в основному представники чоловічої статі. Як презент японець одержує різноманітні чоловічі аксесуари – портмоне, бритви, запонки, краватки і ін. 

Ведуча1. Франція 
Французи вважають за краще дарувати (і отримувати) коштовності. До речі, їх внеском в розвиток свята стало написання в «валентинках» чотиривіршове з зізнанням в коханні. 

Саудівська Аравія 
Саудівська Аравія – єдина країна, в якій святкування 14 лютого офіційно заборонене. Ті, що не послухалися повинні будуть заплатити величезний штраф. Причиною такої заборони послужило виведення Саудівської Комісії з впровадження чесноти і запобігання гріху. Він свідчив, що День Святого Валентина слід заборонити, оскільки це свято «бентежить розуми підростаючого покоління Саудівської Аравії, і свята такого роду культивують як гріх». Всім магазинам країни заборонено законом торгувати плюшевими ведмедиками, валентинками і рештою атрибутів цього свята. Квітковим магазинам цього дня заборонено продавати червоні троянди. 

Ведуча 2. Слова кохання на інших мовах 
Як звучать три заповітні слова, які так хочеться почути і сказати коханому, на різних мовах світу? Саме 14 лютого ці визнання є самою повторюваною фразою в історії. Різне поєднання звуків несе одні і ті ж емоції у росіянина і шведа, українця і француза, японця і китайця. Можна сказати своєму коханому/ій «Я тебе кохаю» на 16 мовах миру. 
Український « Я тебе кохаю» 
Російський «Я тебе люблю» 
Білоруський «Я цябе кахаю» (Я цабе кохаю) 
Ангийський«i love you» ( Айлавю) 
Польський «Kohamcie» (Кохам цие) 
Італійський «Tiamo» (Ті амо) 
Французький «Jet’aime» (Же тем) 
Іспанський «Teamo» (Ті амо) 
Німецький «Ichliebedich» (Іх либе дих) 
Японський «Aishiteimasu» (Аі шите имасу) 
Китайський «Woainei» (Во ай ні) 
Португальський «Teamo» ( Ті амо) 
Єврейський «Aniohevotakh» (Анни охев отах) 
Ірландський «Thaimingrabhleat» ( Тайм ин гра літ) 
Грецький «S’agapo» ( С’агапо) 
Шведський «Jagalsakardig» (Яг алскар диг) 

Ведуча1. Символи дня Святого Валентина 
Роза 
Згідно легенді, улюбленою квіткою Венери була червона троянда. Вперше штучно вирощені троянди побачив світ близько 5 тисяч років назад в Азії, а дикі троянди прикрашають Землю вже 35 мільйонів років. По різним даним в день Святого Валентина в світі продають від 3 до 5 мільйонів троянд. Ця тенденція зростає. 
Про походження троянди існує така історія: богиня Флора, побачивши красиву дівчину, перетворила її на квітку, яку Афродіта наділила красою, а три Грациі обдарували квітку блиском і шармом. Діоніс підніс йому в подарунок божественний ароматний нектар. З часом цей шедевр був дарований боові любові Еросу і названий «Королевою квітів – трояндою». 
Згідно римської версії, прекрасна дівчина на ім'я Троянда була улюблена всіма хлопцями невеликого села. Але Троянда була холодна до всіх поклонників, оскільки їх визнання відрізнялися банальністю. Одного разу хлопці збунтувалися проти Троянди, виламали двері її будинку і убили дівчину. Богиня Діана була дуже обурена цією подією, тому Розу вона перетворила на прекрасну квітку, а хлопців – в шипи троянди. 

Ведуча 2. Троянда має свою мову, залежно від кольору. Якщо ви хочете зробити правильний вибір, потрібно знати, що: 

Червоні троянди означають «Я люблю тебе»; 
Букет, що поєднує червоні і білі троянди символізує дружбу і тепле відношення; 
Рожеві троянди несуть в собі витонченість і елегантність; 
Жовті – радість; 
Коралові – бажання; 
Бордові троянди – комплімент жінці і її зовнішності; 
Білі троянди говорять: «Ти божественна»; 
Роза блідих відтінків символізує дружбу; 
Букет троянд, що розпустилися, символізує подяка; 
Пелюстки троянд говорять про надію. 

Ведуча 1. Серце

Відвіку люди вірили, що такі відчуття як любов, ненависть, успіх, гнів, подяка і дружба знаходяться в людському серці. З популяризацією свята всіх закоханих, серце стало символом любові. 
Птахи 
Барвисті африканські папуги вважаються за «птахів любові» через те, що коли збираються в пари, сідають дуже близько один до одного і періодично сполучають дзьоби, як би «цілуючись». 
За улюблених птахів Венери прийнято вважати блакитний, адже саме ці птахи утворюють пару на все життя і спільно піклуються про пташенят. Голуби – символ не тільки миру, але і любові, вірності. 

Ведуча 2. Валентинки 
Перша валентинка побачила мир в 1415 році з легкої руки Чарльза, Герцога Орлеанського. Він знаходився у в'язниці і писав своїй дружині любовні послання з камери. 
Сама старовинна валентинка, що збереглася до наших днів, знаходиться в Британському музеї. У Англії валентинками відвіку обмінювалися замість подарунків, роблячи листівки з кольорового паперу і підписуючи різноколірним чорнилом. 
Розквіт валентинок був в 18 столітті, а в 19 – вони придбали серійне виробництво. Тоді валентинки друкували чорно-білим чорнилом, а малюнки робили на фабриках вручну. 
Шоколад 
Шоколад і цукерки – невід’ємний атрибут 14 лютого. Шоколад був відкритий ацтеками в Центральній Америці. Колумб привіз какао-боби в Європу, але виготовляли з них шоколад стали лише в 1847 році. Казанова під час зваблювання дам, віддавав перевагу шоколаду як приманці, на відміну від шампанського. Першу коробочку шоколаду у формі серця створив Річард Кадбері в 1861 році.

Використана література

1. Виховна робота в школі - 2009 - Січень (№ 1), ст. 51 - 52; 
2. Позакласний час - 2009 - Січень - Лютий (№ 1-2), ст. 55 - 57; 
3. Шкільний світ - 2009 - Січень (№ 3), ст. 10 - 11.

 

 

Авторство, на жаль, не встановлено

За матеріалами: http://pedagogika.at.ua

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").