Мамин бал

У травні відзначається  свято - Міжнародний День Матері, яке уперше було організовано ще в 1910році  американкою Анною Джервіч із Філадельфії.

Після 1914 р. це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині. У 1928 р. День Матері відсвяткували члени Союзу українок Канади, а в 1929 р. це свято прийшло в Галичину. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика "Жіноча доля" Олена Кисилівська. У другу неділю травня в церквах відбувалися богослужіння за здоров’я матері, правили молебень за упокій померлих матерів. Діти вчили молитви і пісні, присвячені Богоматері, готували для мам подарунки, вітали теплими словами, квітами, намагалися бути чемними і слухняними.

Після обіду на майданах міст та сіл починалися святкові дійства, де вшановували жінку-матір. Діти у національному вбранні з квітами та прапорцями у руках співали для мам пісні, читали вірші. Тижневик "Жіноча доля" від 1 травня 1936 р. про це свято писав: "День Матері проводиться  не так на радість матерям, як для того, щоб молоде, розхитане повоєнними, ненормальними обставинами покоління повернулося до давніх цінностей у житті, почало визнавати моральні засади правди. Як поміч у цьому важливому ділі покликано маму. Тільки через любов до неї може людина переродитися духовно. Любов до мами - це один із тих добрих інстинктів у людині, що його найтяжче вбити. Роздмухаймо цю іскорку, то вона запалить усі добрі, приспані нахили у нашому серці. З любов’ю до мами вляжеться поняття свого дому, родинної атмосфери. Коли хочемо робити нові, на нових засадах родини, то виховуймо любов до матері».

У 1939 р. це свято було ліквідовано, але у 1990 р. завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок та Жіночої громади, свято повернулося в Україну.

Методичні рекомендації щодо проведення свята

Свято "День Матері" має стати святом музики, гармонії, хороших манер. Його організовують учні для своїх мам: для них готуються найпочесніші місця, подарунки, сюрпризи, квіти.

   Головним завданням цього заходу є показати велич жінки матері, її місце в суспільстві у різні часи та епохи, розкрити значення жінки як особистості,  романтичної, гармонійної, чутливої, мрійливої - у будь-якому віці.

     Сценарій шкільного свята повинен бути лаконічним, емоційно насиченим. Матеріалом для нього можуть стати вірші, пісні, танці, легенди, історичні факти, художні матеріали, твори мистецтва.

У підготовчий період можна запропонувати учням провести історично-пошукову роботу на тему «Манери та етикет різних епох. Залу, де відбуватиметься свято, бажано оформити згідно тематики та задуму. Цікавим елементом оформлення приміщення буде портретна галерея  "Цей чарівний образ", де фото мам пройде через фотомонтаж і набере  вигляду художніх образів жінок періоду 18-19 ст. Це досить цікава і зовсім нова форма презентації портрету.

Успіх свята залежатиме значною мірою від того, з яким настроєм переступатимуть гості поріг зали. Існує безліч варіантів зустрічі запрошених. Та саме на цьому святі можна використати елемент етикету- супровід дами під час візиту на святковий прийом.

Форми проведення Дня Матері можуть бути різноманітними, але треба враховувати вікові та індивідуальні особливості учнів, рівень розвитку колективу, можливості  школи. Думаю, що ця форма проведення свята буде пізнавальною, емоційно насиченою, неординарною тощо.

І, звичайно, важливо, щоб підсумком свята стало емоційне задоволення від вдало підготовленої та проведеної роботи.

ПЛАН

проведення свята

 

І. Мета заходу: вчити дітей любити своїх матерів, поважати їх, оспівувати й опоетизовувати; збагачувати духовний світ підлітків.

2. Учасники: учні 9-10 класів (старшокласники,мами, батьки, педагоги).

3.        Форма проведення заходу: вечір -бал.

4.        Місце проведення- актова зала.

5.        Художнє оформлення( додається ескіз оформлення зали).

6.        Музичний супровід:

а/ музичний центр Караоке

б/ записи класичної музики

7.  Світлове забезпечення:

а/ бокові софіти

б/ свічі

в/ відео проектор

МАМИН БАЛ

(свято до Дня Матері)

Зала оформлена відповідно до задуму (див. художні додатки). Двері до зали відчинені, по обидва боки від них стоять 2 юнаки, одягнені у темні костюми.      

Звучить класична музика, із-за сцени читаються слова:

Минули вже епохи та віки...

Які віки ! Таким би не минати!...

Були часи, коли чоловіки

Вночі жінкам співали серенади.

Минули вже епохи та віки

Безповоротно, може, й безнадійно...

Були ж часи, коли чоловіки

За честь жінок розпочинали війни...

Минули вже епохи та віки...

Невже вони усе-таки минули?

(Включається запис музичної фонограми пісні "Емануель", і юнаки супроводжують мам до святкової зали і запрошують сісти за столи. У залі вимикається світло, горять лише свічі на столах та по краю сцени. З‘являється промінь світла, який супроводжує вихід ведучого).

Ведучий: Щиро вітаємо вас, любі матусі, чарівні жінки. Про вас сьогодні співає весна, для вас вклоняється все царство квітів на землі.

(З'являється другий промінь світла, який супроводжує ведучу).

Ведуча:Хай мімозою квітнуть ваші душі і серця. І сьогодні ми хочемо подарувати хвилини радості вам, милим і лагідним матусям.

(У залі вмикається світло).

Ведучий: Кожна жінка - це романтична особистість. І хто з вас, дорогі жінки, не мріяв побувати на чудовому балі у величному палаці...

Ведуча: Коли прекрасні пари кружляли у вальсі, граційно повторювали рухи менуету та весело танцювали мазурку, коли дами, красуючись у різнобарвних шовковистих сукнях, уміло тримали у руках віяло. Сьогодні цей святковий вечір ми влаштували для вас, наші любі матусі, і пройде він у атмосфері тих романтичних часів. То ж насолоджуйтесь, відчуйте себе справжніми світськими дамами.

 (Ведучі заходять за куліси, а на сцені, під звуки вальсу Є.Доги з‘являються танцювальні пари і виконують перший бальний танець - вальс). Після цього знову виходить ведучий.

Ведучий:Стародавні мелодії і ритми ... Вони зачаровують, кличуть і заспокоюють. А на які мрії, почуття надихають вас - серенади? Напевно, спогади про прекрасну епоху любові, вірності, екстравагантності. І зараз ви почуєте - серенади. Для цього я запрошую вийти до мене двох мам.

( Виходять 2 мами)

Шановні дами, просимо  допомогти ось цим 2 кавалерам виконати серенади

(Ведучий роздає текст, звучить музика, під яку будуть виконуватись серенади). Після номеру юнаки відводять мам за столи.

На сцену виходить ведуча.

Ведуча: Навіщо нам шукати оправдання,

Коли й найпромовніший мудрець,

Перед красою мовкне у змішанні,

Любов не терпить боязких сердець.

Так..., яке було колись кохання!

Наразі, дорогі матусі, я хочу, щоб наступний номер нашого вечора пробудив у вас спогади про ваше кохання! Відчуйте, відшукайте себе в образі наших героїв. Мрійте, переживайте, насолоджуйтесь - сьогодні все для вас!

(Двоє учнів виконують діалог Дон Жуана та Анни. Після інсценізації відразу ж звучить мелодія і танцювальна пара виконує танець "Танго").

Ведучий: Романтика, бали. Світські дами, кавалери. Перший поцілунок... Чому я про це згадав. А тому, що зараз попрошу вийти на сцену ще дві  мами.

(Мами виходять на сцену, ведучий пояснює завдання)

Ви, шановні, повинні будете впоратись із таким завданням: ось ваші дорослі доньки (виходять дві дівчини у вечірніх сукнях), вони поспішають на свій перший бал, а сукні ще не оздоблені . Ось кожній з вас, на таці, штучні квіти троянд, ви маєте прикрасити, вірніше доповнити ними сукні своїх дочок.

(Мами беруться до роботи, в цей час звучить музика із кінофільму "Попелюшка". Після завершення дівчата демонструють сукні, а мами займають свої місця в залі).

Ведуча:( виходить з віялом і робить ним пару рухів) Цей тендітний аксесуар жіночого туалету заворожував кавалерів, а ніжний загадковий погляд поверх віяла кликав і притягував... А ще він став незмінним атрибутом жіночого танцю.

(Ведуча повільно заходить за куліси, звучить музика з опери "Кармен", троє дівчат виконують "Танець з віялом". Після танцю виходять ведучі).

Ведучий: Ну що ж, я впевнений, що сьогодні ви поринули в минуле, згадали ті часи, коли великі паркетні зали заливались тисячами свічок, коли заради єдиного погляду чи усмішки прекрасної панни влаштовувались грандіозні турніри слави.

Ведуча: Звичайно, це лише політ фантазії, мрій. Та я знаю, що кожна жінка сьогодні відчуває присмак того минулого, романтичного відлуння.

Ведучий:Та знову мелодія лине, Всіх полонила вона... Вічна, велика і ніжна, Наче красуня - весна.

Для вас мами, чарівні дами - весняний вальс!

(Юнаки запрошують мам до вальсу, танцюють по черзі з усіма мамами).

ФІНАЛ: Звучить музика. Всі діти дарують своїм мамам букети квітів і в порядку супроводу проводжають до виходу.

 

Авторство, на жаль, не встановлено

За матеріалами: http://nvk-vinschool.at.ua

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").