Сценарій для старшокласників на День Св. Валентина

Ведуча. Добрий вечір, дорогі друзі!

 

Ведучий. Вітаємо всіх закоханих!

Ведуча. Саме так. Поспівчуваємо тим незакоханим, які залишились вдома біля телевізорів, моніторів комп’ютерів.

Ведучий. А ми з вами маємо чудову нагоду помандрувати країною Любові і Кохання, поблукати вулицями великого щастя. Бо навіть невзаємна й нещаслива любов осяває душу, залишається солодким болем-спогадом…

Ведуча. Поети називають цей стан душі «болісними солодощами».

Ведучий. Дружба, кохання, любов – одвічні теми поезії, музики, сенс повноцінного людського життя. Тому 14 лютого – за католицькою традицією – День Святого Валентина поступово трансформувався у всьому світі у День закоханих.

Ведуча. Коханням «хворіли» у всі епохи. Тому про нього так багато написано. Але повторень немає, бо неповторні самі люди, і кожне кохання прекрасне і величне.

Ведучий читає вірш В.Сосюри «Так ніхто не кохав…».

Кохання – це не лише висока поезія, а й велика відповідальність підставити плече, розділити біль і радість. Кохання – це передусім єднання двох сердець. Закохана людина відкриває у собі дивовижні багатства.

Ведучий (до присутніх). А що ви думаєте про любов і кохання, дорогі гості й друзі?

Після відповідей із залу звучить фонограма пісні «Один мотив для двох сердець» у виконанні Віталія і Світлани Білоножків.

Ведучий. Сьогодні на вечорі ми сподіваємось вибрати найніжнішу, найтендітнішу, найпривабливішу, найінтелектуальнішу, найчарівнішу, найтаємничішу дівчину, яка стане Валентиною нашої школи на весь рік, аж до наступного свята закоханих.

Ведуча. Ми не сумніваємось також у тому, що зуміємо всі разом обрати найвродливішого, наймужнішого, най-най-найпринаднішого Валентина, який буде еталоном джентльмена упродовж цього року.

Ведучий. Ми вдячні всім, хто завітав до нас на вечір. Бо саме ви, дорогі друзі, своїми аплодисментами допоможете визначити, хто ж стане титулованим переможцем.

Ведуча. Кожен з учасників отримає нині почесний титул. Розподілити їх доручено шановному журі. (Представляються члени журі) А от якими будуть титули – це вже сюрприз. І не тільки в цьому, повірте, магія сьогоднішньої зустрічі.

Ведучий. (називає ім’я ведучої) Ти, безперечно, закохана, але не замріюйся і не відхиляйся від теми, ми ж ведучі…

Ведуча. Пробач. (називає ім’я ведучого) На чому я зупинилась?

Ведучий. На самому початку!

Ведуча. Наш інтелектуально-розважальний вечір відбуватиметься у 2 тури.

Ведучий. Спочатку ми запрошуємо на цю сцену дівчат, які погодилися брати участь у цьому нелегкому змаганні (дівчата виходять під звуки вальсу).

Я оголошую перший конкурс «Ситуація». Кожна з шести учасниць має відповісти на три запитання, відповіді на які допоможуть нам з’ясувати рівень мислення (тобто виявити так звану жіночу логіку, загальний світогляд, вміння орієнтуватися в ситуації).

Кого б ти взяла до себе в хату: приблудного собаку чи приблудного кота?

Ти знаєш багато смішних історій про одного зі своїх приятелів. Як ти чинитимеш? (Розповіси будь-якому зустрічному; розкажеш лише декому; залишиш у таємниці).

Чи варто розводити вдома квіти? Як їх доглядати? Які квіти тобі до вподоби?

Як, по-твоєму, треба було б продовжити речення і чому? «Той, хто дарує на День народження тварин… (чинить необдумано; повинен бути впевненим у тому, що людина, якій дарують, мріє про тваринку й доглядатиме її; без сумніву, принесе радість іменинникові)

А чи знаєш ти, як цариця Клеопатра виграла парі у Марка Антонія?

Довідка: єгипетська цариця Клеопатра посперечалася з римлянином Марком Антонієм, що він буде її чоловіком, якщо програє парі. Клеопатра запевнила, що, не встаючи із-за столу, вип’є вина на 10 мільйонів сестерціїв. Антоній не повірив. На подив усіх присутніх вона вкинула у кубок з вином дві перлини вартістю в 10 мільйонів, проковтнула їх разом з вином і – виграла!

Як ти гадаєш, чи досить для щастя одного кохання?

Твій друг часто щось позичає, але ніколи не повертає річ, яку взяв. Зараз він просить покористуватися дорого вартісним ноутбуком. Якою буде твоя реакція і чому? (Даси без роздумів; скажеш, що у тебе ноутбук зіпсувався; відмовишся дати, пояснивши причину)

Чим займаєшся у вільний час?

Кажуть, що для жінки домашнє вогнище трон, з якого вона керує світом. Чи так це?

Друг випадково розбив твій годинник. Що ти зробиш і чому? (Скажеш. Що збиралася купити новий; примусиш заплатити; відмовишся від нового годинника, який запропонує друг, але влаштуєш невеличкий скандал)

Чи варто, по-твоєму, годувати голубів чи лебедів в містах? Чому?

Багато сучасних молодих людей твердять, що справжнього світлого почуття кохання не існує. Що думаєш про це ти?

Уяви ситуацію. Ти відчуваєш, що у твого друга незабаром будуть великі неприємності. Як ти діятимеш? (Перестанеш зустрічатися з ним, щоб самій не постраждати; відверто поговориш з ним; дружитимеш. Як і раніше)

Левів вважають царями савани. А які хижаки заполоняють твою уяву і чому?

Чи любиш ти анекдоти?

Ти вважаєш, що справжній друг повинен… (обговорювати з тобою абсолютно все; говорити тільки те, що хоче; залишати свої думки і проблеми при собі)

Про що думаєш, дивлячись на папугу в клітці?

Ведуча. Переходимо до другого конкурсу «Кохання і … гроші». Дівчатам доведеться розв’язувати конкретні і нагальні ситуації.

Ситуація 1. Ти отримуєш на місяць 1500 гривень. Чоловік – 2500. Хто і як укладатиме бюджет витрат у твоїй сім’ї?

Ситуація 2.Ти поїхала на курорт, квиток додому вже придбано. У тебе є ще гроші. Ти маєш можливість купити сукню або щодня ласувати солодощами, фруктами тощо. На що ти витратиш гроші й чому?

Ситуація 3.Ти отримуєш 1000 доларів на місяць. Твій чоловік на цей час безробітний Хто і як розподілятиме гроші у твоїй сім’ї?

Ситуація 4.Ти – домогосподарка, ніде не працюєш і нічого не заробляєш. Тебе  повністю утримує чоловік. Як ти вестимеш господарство, як узагалі уявляєш своє життя за таких умов?

Ситуація 5. Ви з чоловіком безробітні. Як можна вижити за такої ситуації?

Ситуація 6. Ти вже доросла, маєш сім’ю. Грошей чомусь постійно бракує навіть на необхідне. А завтра у тебе день народження. Чи купить чоловік тобі подарунок?

Ведучий. Третій конкурс називається «Відвертий лист». Щоб хлопці краще дізналися, якими дівчата уявляють сучасного юнака, вони повинні скласти колективного листа коханому за три хвилини.

Звучить тиха мелодія вальсу.

Ведуча. Четвертий конкурс «Перевтілення» буде своєрідним випробуванням. Багато психологів схиляються до думки, що, маючи ідеал в житті, легше творити власний характер. (Тримає в руці тацю з «жеребками») Зараз кожна з вас спробує уявити себе в ролі тієї героїні, яка дістанеться за жеребкуванням. Думати можна 30 секунд. (Дівчата  по черзі витягають жеребки: княгиня Ольга, Роксолана, Катерина ІІ, Жанна д’Арк, Маргарет Тетчер, Клеопатра.)

Ведуча. П’ятий конкурс не поступається за напругою попереднім. Він називається «Скринька». Упродовж десяти днів у цю скриньку дівчатам надсилали запитання всі, хто бажав. Запитання адресувалися конкретним особам. Нині  нашим «іменинницям» доведеться відповідати на них.

Ведучий. А тепер надамо слово журі. ( Журі оголошує титули «Воля», «Шарм», «Чаклунка», «Чарівність», «Краса», «Жіночність», кожній дівчині вручається відповідне «посвідчення», на кожну одягається «корона», звучить туш.)

А тепер визначимо вашу Валентину. Обдаруємо по черзі кожну дівчину аплодисментами. Та, якій їх дістанеться найбільше, і буде переможницею. (Дівчатка йдуть  до зали, а шість юнаків під музичний супровід піднімають на сцену).

Ведуча. Дорогі друзі! Вам належить пройти подібний тур випробувань. Та ми певні, що ви упораєтесь з усіма завданнями по - джентельменськи. Отож вирушаємо. Перший конкурс «Ситуація».

Твоя подруга підтримує стосунки з людиною, яку ти не долюблюєш. Що ти зробиш у такому разі? (Перестанеш бачитися з подругою; нічого й не скажеш й продовжуватимеш з нею дружити; скажеш подрузі, що вона має вибрати між тобою і ним (нею).

Який колір тобі до вподоби та чому?

Собаку якої породи ти мрієш завести?

Як ти позичиш грошей у подруги? (Делікатно натякатимеш; просто попросиш у борг; нічого не скажеш: хай сама здогадується про твою потребу.)

Чи подобається тобі готувати і яку страву –  найбільше?

Кого ти вважаєш справжнім другом?

Твоя подруга купила одяг, який, на твою думку, їй не личить. Як ти поведешся? (Відразу скажеш, що він їй не личить і поясниш чому; нічого не скажеш.)

Яким ти уявляєш свій ідеал?

Ти сидиш у колі мовчазного товариства.  Що ти робиш? (Мовчимо – ну той що? Я намагатимусь якось «оживити» компанію; запитаю, коли скінчиться  хвилина мовчання.)

Як ти гадаєш, кому треба освідчуватися першим: хлопцеві чи дівчині?

Тобі подобаються дівчата оптимістки чи песимістки?

Як ти ставишся до захоплення бадмінтоном? (Краще подивлюсь відео; у хорошому товаристві це непогано; рух – це життя.)

Як би ти освідчився у коханні дівчині?

Хто з жінок є для тебе ідеалом?

Якими думками починається твій робочий день? (Сподіваєшся, що він буде успішним; мрієш, щоб час пройшов швидше; тобі приємно побачитись і поговорити з колегами; сподіваєшся, що з цього дня у тебе закінчаться неприємності.)

Як ставишся до читання газет?

Які квіти подаруєш коханій на першому побаченні?

Ведучий. А тепер «Конкурс талантів». Було б добре, звичайно, якби ми, юнаки, навчилися освідчуватися першими. Було б добре, якби ми чітко засвоїли правило: дівчата так люблять красиві слова і поезію, їм потрібна постійна святість дива, хай маленького. Але здійснюваного неодмінно заради них. Жінка любить вухами. А чоловік – очима. Ця істина давно відома. Проте переходимо до конкурсу безпосередньо. На моїй таці шість віддрукованих поезій. Кожен учасник має виразно прочитати вірш, який йому дістанеться за жеребкуванням. 30 секунд дається на ознайомлення з текстом – а потім кожен виявить свої акторські здібності. Тягнімо жеребки! (Учасникам пропонується такі твори: «Спади мені дощем на груди..» В.Симоненка, «Коли б тобі бажав я сліз і муки…» В.Симоненка, «Ти кажеш – життя повниться чатуванням…» В.Коротича, «Дихали, дихали віхоли…» І.Драча, «Моя любове, ти – як Бог» Д.Павличка, «Моя душа чекає дива» Д.Павличка).

Ведуча. Третій конкурс «Відкритий лист». Дівчата вже написали такого листа юнакам. А Зараз ви, дорогі джентльмени, складіть колективного листа до коханої і представте його на суд присутніх через три хвилини.

Звучить мелодія.

Ведучий. Ми підійшли аж до четвертого конкурсу «Подарую букет коханій». А тепер зав’яжемо юнакам очі, й вони спробують намалювати коханим квіти. Роботу виконуємо доти, поки звучить музика.

Звучить мелодія.

Ведуча. П’ятий конкурс «Скринька». Не тільки дівчатам, а й юнакам надійшли цікаві та непрості запитання. Доведеться вступити у бліц-поєдинок.

Ведучий. Нарешті для наших Валентинів останній конкурс – «Перевтілення». Слід не тільки показати знання історії, а й перевтілитись у певного героя конкретної історичної доби. На роздуми дається 30 секунд. Але спочатку потягнемо жеребки. (Юнаки по черзі витягають аркуші з написами: Олександр Македонський, Ярослав Мудрий, Батько Махно, Павло Полуботок, Богдан Хмельницький, Наполеон Боннапарт).

Ведуча. Щоб остаточно розсекретити наш сюрприз, слово надаємо журі (Журі оголошує титули «Дипломат», «Дотепник»,»Мужність», «Відвага», «Інтелектуал», «Цілеспрямованість». Кожному юнакові вручається відповідне посвідчення, для кожного звучить туш).

Ведучий. Вибираємо ж, друзі, нашого Валентина. Той, кому дістанеться найбільше аплодисментів, ним і стане.

Ведучий бере за руку Валентину, а ведуча – обраного Валентина.

Ведуча.

Моя душа чекає дива

І вся тривогою щемить.

Десь недалеко мить щаслива,

Мого життя найкраща мить.

Ведучий.

Чому ж не спомин, а чекання

Щодня в душі моїй бринить –

Так, ніби мить моя остання

Те диво має об’явить! (Д.Павличко)

Звучить вальс. Валентин запрошує Валентину, а ведучий – ведучу до танцю.

 

Автор: Софія Біда

Джерело: http://dubanevychi.info

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").