Новорічний калейдоскоп

Дійові особи: Щур, Бик, Тигр, Кіт, Дракон, Змія, Кінь, Коза, Мавпа, Півень, Собака, Кабан, Зіркогляд, Зірочки  (п'ять осіб), Дід Мороз, Снігуронька

Свято відбувається в актовому залі школи. Приміщення прикрашене гірляндами, іграшками. Угорі на центральній стіні прилаштовано яскравий плакат зі святковим привітанням.

Звучить музика П. І. Чайковського з балету «Лускунчик».

На сцену вбігають зірочки, виконують танок. У цей час на сцену виходить Зіркогляд у довгому вбранні, ковпаку та окулярах.

Зіркогляд:

З Новим роком вітаю! 
Зичу свят великих вам. 
Щастя й радості бажаю 
Всім нашим гостям.

Добрий день, діти! Сьогодні ми зібралися на свято, узяли із собою святковий настрій, щоб повеселитися. Діти, чи впізнали ви мене? Хто я?

(Глядачі, що сидять у залі, відповідають: «Зіркогляд!»)

Правильно, і сьогодні я запрошую вас до цікавої подорожі. Ми побуваємо в різних країнах світу, зазирнемо у вікна до дітей і подивимося, як вони готуються до зустрічі Нового року. А поведуть нас у подорож мої помічники — незвичайні звірі, котрих знають у всьому світі. Їх усього дванадцять. Здогадалися чому? Кожен звір — це символ, знак року, і кожен рік названо на честь одного з них. Ви знаєте, що цей рік названо на честь Щура?
А традиція ця прийшла до нас з Індії. Тому зараз ми з вами й відправимося до Індії.

(Світло гасне, дзвенить індійська музика, на сцені виконується індійський танок. У кутку — 12 подушок півколом для звірів, які розміщуватимуться там поступово.З'являється Щур.)

Щур:

Я, Щур, завжди відчуваю удачу. Завжди першим приходжу туди, де можна поживитися, і першим іду звідти, де загрожує небезпека. Саме тому я й прийшов першим на зустріч із Буддою, коли він зібрав у себе всіх звірів, щоб попрощатися з ними. Це було дуже давно. І з того часу на мою честь називали перший рік кожного дванадцятирічного циклу. За звичаями Індії, першого дня Нового року не можна бути дратівливим і буркотливим. Вважається, що весь рік буде таким, яким він розпочався. Треба раненько встати, не поспішаючи подумати про майбутнє, згадати й осмислити минуле.
Удень в Індії проводять змагання зі стрільби з лука, запускають повітрянихзміїв. Особливо популярні вистави знаменитого народного театру. Вони збирають величезні натовпи на вулицях і площах.
І зараз ми з вами, друзі, візьмемо участь у такій виставі. Чи є серед вас бажаючі?
Завдання для учасників — зобразити ситуацію з життя: хірург проводить операцію;  зубний лікар вириває зуб; господарка чистить окунів; шофер лагодить автомобіль, лежачи під ним, і таке інше.

(На сцену виходять бажаючі та зображують запропоновані ситуації.Потім Щур вручає подарунки дітям, а гості із залу нагороджують їх оплесками.Щур сідає на одну з подушок.)

Зіркогляд:

А тепер ми перенесемося до наступної країни — Японії. Розповісти про неї має наступний гість — Бик. Але він щось затримується. Проте він обов'язково прийде, адже ця тварина дуже рішуча тасмілива.

(Звучить японська мелодія. На сцені з'являється Бик.)

Бик:

Я прийшов до вас на свято, тому що завжди відгукуюсяна запрошення, адже я надійний і чуйний, а ще впертийі цілеспрямований. Я хочу вам розповісти, чим займаютьсяяпонські діти вноворічну ніч. Не знаєте? Вони малюють. У Японіїєлегенда, що бажання дитини виповниться, якщо вонапокладе під подушку малюнок із зображенням того, про щомріє. От і ми з вами зараз помалюємо. Оголошую конкурс на кращий малюнок.

(Для участі в конкурсі запрошуються троє бажаючих із числа глядачів. На сцену виносять дошку та крейду. Гравцям зав'язують очі. Завдання конкурсу — якнайшвидше, не відриваючи крейду від дошки, намалювати дім або домалювати хвіст слону, вуха — зайцю, п'ятачок — поросяті йтаке інше. Перемагаєтой, хто першим упорається із завданням.

Потім Бик вручає учасникам конкурсу подарунки, а гості із залу нагороджують їх аплодисментами. Після чого Бик сідає на одну з подушок.)

Зіркогляд:

Дякую тобі, Бику. (Прислухаючись.) Я чую ричання. Це до нас угості завітав Тигр. Разом із ним ми відправимосядо В'єтнаму.

(Звучить східна мелодія. На сцені з'являється Тигр.)

Тигр:

Р-р-радий вас бачити, д-р-рузі! Я з радістю прийняв запрошення, р-радий, р-р-радий. Ми, тигри, р-рішуче приймаємо р-рішення. Я розповім вам про те, що цього дня в кожній в'єтнамській родині припиняють сварки. У кожному будинку ставлять горщик із мандариновим деревом, святково прикрашеним. Уся сім'я сідає біля вогнища, розповідає казки та загадує загадки. От і зараз дам вам казкове завдання. Оголошую вікторину «В гостях у казки».

(Тигр проводить вікторину з глядачами:

«Яких письменників-казкарів ви знаєте?»

Глядачі відповідають: «Андерсен, Гауф та інші».

Згадайте казки, названі по імені героя.

«Лускунчик», «Котигорошко», «Попелюшка», «Золотоволоска» та інші.

Назвіть авторів казок: «Мауглі» (Кіплінг), «Аліса в країні чудес» (Керролл), «Меррі Поппінс» (Треверс), «Пригоди барона Мюнхгаузена» (Распе).

Тим, хто вірно відповів, Тигр вручає подарунки. Звучать шипіння та нявкання, а Тигр цим часом сідає на подушку.)

Зіркогляд:

Наступним до нас у гості повинен завітати Кіт. Здається, я чую його наближення... А ось і він!

(Звучить весела музика, на сцену виходить Кіт і виконує танок.)

Кіт:

Мяу-мяу, радий вас бачити. Ми всі, коти такішки, любимо почесті та повагу, приємно, коли нас люблять. Мур-мур. Я запрошую вас до гарної й загадкової країни — Ірану. Тут на Новий рік батько сім'ї дарує всім чудовий одяг, прикрашений візерунками. Давайте й ми спробуємо зробити щось схоже. Зараз ми з вами проведемо конкурс «Умілі руки».

(Для участі в конкурсі запрошуються всі бажаючі. Учасники конкурсу повинні прикрасити свій одяг різними дрібницями, які випрохають у глядачів. Переможе той, вбрання якого буде найоригінальнішим. Потім Кіт вручає подарунки переможцю конкурсу та його учасникам.)

Зіркогляд:

Дякую, Коте. Займи своє місце серед інших звірів. (Звертається до глядачів.) А наша подорож триває.

(Кіт сідає на подушку. Чути шум.)

Зіркогляд:

Наш наступний гість — Дракон.

(На сцену виходить триголовий Дракон.)

Дракон:

Уклін вам, діти, від усіх трьох голів і від усесильного хвоста! Хоч у мене й багато своїх драконівських справ, але я відклав їх і прийшов побачити вас. А взагалі я крутий, діловий і войовничий... Я розповім вам про те, як зустрічають Новий рік у Шотландії. Там усією родиною збираються біля каміна й дивляться на вогонь, що, за віруванням шотландців, спалює всі негаразди старого року,ізагадують на майбутнє. А коли стрілки годинника наближаються до дванадцятої, голова сім'ї мовчки відчиняє двері навстіж. Вважається, що під час бою курантівстарий рік залишає домівку, поступаючись новому.

Шотландський Дід Мороз — Санта Клаус — приходить у кожний дім, і діти грають із ним в ігри. Давайте й ми зіграємо в гру «Закинь кільце». Ось вам кільця.

(Для участі в грі запрошуються троє бажаючих. Вони повинні накинути кільця на всі три голови Дракона. Причому Дракон увесь час крутиться. Переможе той, хто зробить це скоріше від усіх. Учасники гри одержують від Дракона подарунки.)

Зіркогляд:

Я чую шипіння. Це Змія приповзла до нас на свято!

(На сцену виходить Змія, виконує танок. Звучить італійська мелодія. Дракон сідає на подушку.)

Змія:

Ми, змії, любимо зручність, тепло та затишок. Зараз ми перенесемося до Італії. Там новорічної ночі викидають розбитий посуд, старі меблі. Вважається, що це приносить родині багатство. А діти вноворічну ніч уважно стежать за димарем: 
саме через нього повинна проникнути до будинку чарівниця фея Бефана та покласти в їхні черевички бажані подарунки. Уявіть собі, діти, що ми йдемо вулицею Рима, а під ногами повно черепків битого посуду. Давайте спробуємо зібрати черепки. Наш конкурс так і називається «Збери черепки».

(Для участі в конкурсі запрошують чотирьох бажаючих із числа глядачів. Кожному учаснику дають віник і п'ять м'ячиків для тенісу. М'ячики — це черепки. Завдання учасників — перенести на вінику «черепок» з одного кінця ігрового майданчика в інший. Перемагає той, хто скоріше виконає завдання.)

Зіркогляд:

Дякую тобі, Зміє, влаштовуйся зручніше серед звірів. Наша подорож продовжується.

(Змія сідає на подушку, а в цей час чути тупіт копит, іржання.)

Зіркогляд:

До нас поспішає Кінь, щоб разом із нами вирушити в дорогу.

Кінь:

Добрий день, друзі! Я люблю попрацювати, а також гарно відпочити, але не люблю, коли мною правлять. І тому я сам виберу країну, до якої ми відправимося. Я завжди мріяв побувати в Угорщині. (Звучить угорська музика.) У цій країні в передноворічні дні з прилавків магазинів зникають дитячі свищики, дудочки. За народним повір'ям, пронизливий та не завжди приємний звук цих музичних інструментів відганяє від житла злих духів і закликає в дім новорічної ночі благополуччя та радість. І зараз ми спробуємо зробити щось схоже. Оголошую конкурс «Музична хвилинка».

(Для участі в конкурсі запрошують трьох бажаючих із числа глядачів. Насценувиносять невеличкий столик із підручними матеріалами. Завдання учасників — з підручних матеріалів змайструвати дудку, свищик або трубу та зіграти яку-небудь популярну мелодію. Переможця визначають глядачі, а Кінь усім учасникам роздає подарунки. Потім він сідає на подушку.)

Зіркогляд:

Діти, чи не втомилися ви? Не занудьгували? Зараз ми вирушимо до Німеччини. А як там відзначають Новий рік, нам розповість Коза.

(На сцену виходить Коза.)

Коза:

Привіт, діти, я рада вас бачити, але тільки постарайтеся мене не образити. Ми, кози, м'які, доброзичливі,сором'язливі, але якщо нас образять, ми відразу згадуємо про свої роги.
У Німеччині люди різного віку, як тільки годинник починає відбивати північ, забираються на стільці, столи, кріслі йз останнім ударом дружно, з радісним привітанням «стрибають» у Новий рік. Символ Нового року вцій країні — сажотрус. Хто торкнеться його тазабрудниться сажею, буде щасливимупродовж усього року.
І зараз ми пограємо вгру «Чарівна вуглинка».

(Для участі в конкурсі запрошують двох бажаючих із числа глядачів. Звучить весела музика. До залу вносять два сині фломастери та дві підставки. До кожної прилаштовано два аркуші паперу.
Завдання конкурсу — протягом двох хвилин намалювати відразу обома руками на двох аркушах кішку й собаку. По закінченні часу Коза приймає роботу гравців. Перемагає той, який виявився спритнішим. Потім Коза дає гравцям подарунки, а сама сідає на подушку.)

Зіркогляд:

До наступної країни ми вирушимо з Мавпою.

(Звучить весела музика. До залу вбігає Мавпа, виконує танок.)

Мавпа:

Привіт усім! Я рада зустрічі з вами, моїми новимидрузями. Я люблю все нове, оригінальне. До того ж я допитлива, а ще — розумна-розумна! Давайте заглянемо до Франції. (Звучить французька музика.) У цій країні Діда Мороза називають Пер Ноель. Він приходить укожен будинок, дарує дітям подарунки, а малеча назнак подяки співає доброму дідусеві, танцює, читає вірші. Давайте йми з вами теж поспіваємо та потанцюємо!

(Мавпа проводить із глядачами невеличку концертну програму. Співати пісень, танцювати можна, сидячи на своїх місцях. Під час танцю можна за командою Мавпи зображувати тварин — слона, бегемота, мавпу та інших. Мавпа співає разом із дітьми. Вона може обірвати мелодію — дітям треба буде її доспівати. Після співу Мавпа дякує дітям і сідає на подушку.

Звучить голос Півня.)

Зіркогляд:

До нас у гості поспішає Півень!

(На сцену виходить Півень.)

Півень:

Ку-ку-рі-ку! Привіт друзі! Ми, півні, чемні, любимо співати й веселитися, тому я із задоволенням прийняв ваше запрошення на свято.
Завітаймодо Австрії. (Звучить весела мелодія.) Там на Новий рік подають страви із зображенням поросяти. У нас зараз теж будуть свої поросята. Оголошую конкурс «Носики».

(Для участі в конкурсі запрошують трьох бажаючих із числа глядачів. До залу під музику вносять три підставки, хустки, клей. До кожної підставки прилаштовано великий аркуш паперу, на якому намальоване порося. Гравцям зав'язують очі. Завдання конкурсу — протягом двох хвилин приклеїти поросяті ніс. По закінченні часу Півень дивиться, хто з гравців приклеїв ніс якнайближче до місця. Той гравець і є переможцем.

Потім Півень роздає гравцям подарунки та йде до звірів.)

Зіркогляд:

Я чую гавкотіння — це Собака поспішає до нас на свято!

(Звучить «Собачий вальс», на сцену виходить Собака.)

Собака:

Привіт! Я так біг, так поспішав до вас! Так боявся запізнитися! Адже мої головні чесноти — надійність та вірність. Тож кращого друга вам не знайти. Куди ж ми з вами відправимося? Останнім пунктом подорожі буде Україна.
Ми завжди чекаємо на Діда Мороза та Снігуроньку. Коли вони приходять у дім, то дарують дітям подарунки. Разом із Дідом Морозом та Снігуронькою ми співаємо, танцюємо, граємо в ігри, улаштовуємо змагання. От і зараз до нас наялинку повинні прийти Дід Мороз і Снігуронька. Давайте їхпокличемо.

Зіркогляд:

Стійте! Здається, вони вже йдуть до нас.Я чую хрускітішерхіт.

(На сцену виходить Кабан.)

Зіркогляд:

Та це ж Кабан! А ми ледве не забули про нього. До речі, без нього ніяк не обійтися, адже саме він завершуєдванадцятирічний цикл.

Кабан:

Так, ми, кабани, любимо порядок, затишок і простір. Ми талановиті й хоробрі. Я наймолодший серед зорянихзвірів, чиїми іменами назвали 12 років. І кожен із нас керуєсвоїм роком, допомагає людям, береже та захищає їх.

Зіркогляд.

Усі гості зібралися, але когось усе одно не вистачає! Хтось дуже поважний має прийти до нас на свято з подарунками. Ану, діти, скажемо дружно: «Де ви, Дідусю Мороз і Снігуронько?»

(Зіркогляд і глядачі кличуть Діда Мороза таСнігуроньку. Під веселу музику заходять Дід Мороз і Снігуронька. Вони вітають дітей із Новим роком.Свято продовжує концертна програма учнів школи та дискотека.)

 

Авторство, на жаль, не встановлено.

Джерело:http://www.roditeli.ua

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").