День прощання зі школою

Ведуча: Ось і настав цей незвичайний день, день радісний і тривожний, веселий і сумний водночас; день прощання з рідною школою, щирими друзями-однокласниками та добрими наставниками-вчителями.

Ведучий: Позаду залишилися протоптана стежина до шкільного порогу і до болю знайома мелодія шкільного дзвінка, попереду – незвідана даль.

Ведуча:З хвилюванням і цікавістю вдивляються в цю далечінь випускники … -го року; гордістю і тривогою сповнені погляди їхніх батьків.

Ведучий:Родина … виряджає сьогодні у самостійне життя свою доньку …

Привітаймо їх!

Ведуча:А … радіє і хвилюється сьогодні за свого сина …

Ведучий:Ще одним випускником нашої школи поповнилась сьогодні родина …

Ведуча:… привели сьогодні на випускний бал свою чарівну доньку …

Ведучий:А у … сьогодні закінчує школу наймолодший із синів …

Ведуча:Випускницею стала дочка ...

Ведучий:Закінчує школу і наймолодша із дітей … дочка ...

Ведуча:Четверте покоління наших  випускників у родині … представляє сьогодні син ...

Ведучий:У родині … та … сьогодні аж два випускники. Школу закінчують їх дочка … та син ...

Ведуча:Здається зовсім недавно закінчували школу … та …, а сьогодні поряд з ними крокує їх дорослий син … Зустрічайте!

(Випускники і їх рідні займають місця в залі, директор відкриває свято.)

Ведучий:Ну, ось і все. Школу закінчено. Уроків більше не буде.

Ведуча:Все буде: коледжі, університети, робота, сім’я, а ось школи вже не буде… І дитинства також не буде.

Ведучий:Дитинство минуло. Воно відходило по краплині, тихо і непомітно, з першим словом, з першим кроком, з першим уроком і першим екзаменом.

Ведуча:Дитинство минуло… Залишилися лише світлі спогади.

Ведучий:Рік …-й – рік …-й. Одна за одною з’явилися на  небосхилі одинадцять яскравих зірочок – народилися наші випускники.

Ведуча:І все це завдяки їм, тим найкращим, найріднішим, найпотрібнішим людям – вашим батькам. ( виступ батьків )

Ведучий:Рік …-й. Ну хто сьогодні повірить, що тоді ці стрункі симпатичні дівчата були маленькими кнопками з величезними бантами та трохи зляканими оченятами. А в цих високих, змужнілих хлопцях, хіба хтось впізнає метушливих хлоп’ят, що були колись трохи вищі своїх портфелів і поважно йшли на свій перший у житті урок.

Ведуча:Тоді все було вперше: перший клас, перший зошит, перше слово, перша парта, перший шкільний друг і, звичайно, перша, найвродливіша, найрозумніша та найдобріша вчителька. ( виступ першої вчительки)

Ведучий:А потім була наступна сходинка у шкільному житті – рік …-й. Ви пам’ятаєте ту мить? Були ви тоді смішними п’ятикласниками: розгубленими і трохи наляканими.

Ведуча:Але поряд з’явилась вона – ваш класний керівник. Привітно посміхнулась і впевнено повела вас лабіринтами шкільного життя.

( виступ  класного керівника)

Ведучий:І ось нарешті настав рік …-й. Червень. Закінчується прекрасна шкільна пора. Невблаганно швидко  лине час, відраховуючи останні години, хвилини, секунди…

Ведуча: Настає найурочистіша мить. Випускники отримують свідоцтва про базову середню освіту.

(Вручення свідоцтв).

Ведучий: Свідоцтво з відзнакою сьогодні одержує відмінниця навчання …! Наполеглива і старанна у навчанні, … приймала активну участь в житті класу і школи, була учасником районних предметних олімпіад з математики, іноземної мови, зарубіжної літератури, біології, стала призером районної олімпіади з російської мови. Щира і доброзичлива у стосунках з товаришами, вона є признаним лідером у класі і незаперечним авторитетом як для дівчат, так і для хлопців.

Ведуча: А ця чарівна дівчина власним прикладом довела, що програму 9-го класу можна засвоїти  і за один семестр. Свідчення тому – успішне складання нею державної підсумкової атестації і свідоцтво з оцінками лише високого і достатнього рівня. А ще наша … – минулорічна призерка районної олімпіади з біології, душа класного колективу і дуже красива дівчина, що розбила не одне хлопчаче серце. Свідоцтво вручається …!

Ведучий: Цей хлопець не може похвалитись такими ж високими досягненнями у навчанні, як … та …, проте він не раз захищав честь школи на районних змаганнях із шашок та шахмат. Жвавий і непосидючий, він користується особливою популярністю у прекрасної половини школи. Активний учасник сільської художньої самодіяльності і кращий снайпер школи – …!

Ведуча: Ми раді, що відклавши всі свої невідкладні справи, які частенько заважали йому відвідувати уроки і через які він навіть був змушений пропустити свято останнього дзвоника, отримати свідоцтво сьогодні прийшов … !

Ведучий: Старанна учениця і гарна спортсменка, учасниця багатьох районних спортивних змагань, чемна і привітна, приваблива і чарівна …!

Ведуча: У цього хлопця дарування і до спорту, й до навчання. Спритний і витривалий, він приймав участь у шкільних і районних спортивних змаганнях і має з фізкультури заслужену «дванадцятку». А от коли б він реалізував хоч половину своїх здібностей до навчання, то ми мали б сьогодні не одного відмінника, а двох. Свідоцтво про базову середню освіту отримує …!

Ведучий: А ці двоє дівчат успішно запроваджували у практику нашої школи заочну форму навчання, адже частенько з’являлись у класі лише тоді, коли потрібно було написати контрольну роботу чи здати залік. …!

Ведуча: Жвавий та енергійний, веселий і завзятий, цей хлопець є кумиром для дівчат і кращим форвардом шкільної футбольної команди. Випускник … – …!

Ведучий: А зараз ще один випускник із родини …. Щирий та привітний, доброзичливий і по-дитячому безпосередній, цей хлопчина приємно здивував усю школу неперевершеним образом Вєрки Сердюки, який він так талановито створив на останньому новорічному святі. Зустрічайте, …!

Ведуча: Уважний і старанний, дисциплінований і акуратний, чемний і ввічливий, доброзичливий і чуйний, наполегливий і трудолюбивий, красивий і романтичний герой дівочих мрій …!

(Виступ випускників)

1-ша випускниця: Шановні гості, дорогі вчителі , батьки, друзі, рідні! Скільки знайомих облич в цьому залі, скільки теплих поглядів, скільки хороших слів! В них – турбота і радість, хвилювання і гордість, збентеження і надія.

2-га випускниця: Та є серед них найрідніші і найдорожчі, ті, кому ми завдячуємо своїм життям, чия безмірна і щира любов надає сили в часи розчарувань, надихає під час негараздів, піднімає і бентежить в часи радості.

1-ша випускниця: Ті, що тримали наші тремтячі ручки, коли ми вперше переступили поріг школи, хто крок за кроком долали разом з нами премудрості шкільної науки, кому не хочеться вірити в те, що їх діти виросли, і  що сьогодні вони востаннє привели нас до школи.

2-га випускниця: Скільки радості випромінюють їхні очі, але десь у глибині душі все ж таки затаїлася тривога. І не вистачає слів, щоб виразити вам, дорогі наші тата і мами, свою вдячність, тому сьогодні ми просто кладемо до ваших ніг нашу любов.

(Випускники низько кланяються батькам)

1-ша випускниця: А ще запрошуємо вас на традиційний «батьківський вальс».

(Випускники і батьки танцюють вальс)

2-га випускниця:Залишивши затишний шкільний дім ми почуватимемось маленькими іскорками в безмежному просторі Всесвіту, і яскравим дороговказом для нас будуть мудрі настанови наших вчителів.

1-ша випускниця: А провідною зорею в нелегкому путі по тернистих стежках дорослого життя стане для кожного з нас ім’я улюбленого вчителя.

2-га випускниця: Вісім років ви, дорогі наші вчителі, як яскраві зорі, осявали нам своїм світлом дорогу до знань, зігрівали своїм теплом наші дитячі душі і залишили яскравий слід у серці кожного із нас.

1-ша випускниця:Знаємо, ми були далеко не ідеальним класом. Проте нам теж хочеться залишити  у вашій пам’яті добру згадку про себе – ось ці наші «зоряні прогнози».

2-га випускниця: Яскрава зірочка із сузір’я Стрільця, ви вперше  з’явилася на нашому шкільному небосхилі у … році і з тих пір впевнено керуєте  школою і всім навчально виховним процесом. Наш клас вимагав вашої посиленої уваги і забирав чимало часу і сил. Проте вже в найближчі дні зорі обіцяють вам приємний відпочинок у колі близьких людей, можливо на березі моря. Але з початком нового навчального року можливі нові клопоти пов’язані з нашим працевлаштуванням. В кінці року на вас очікують приємні клопоти, пов’язані з прийомом гостей і подарунків. Якщо не справитесь самі, скористайтесь допомогою служби сфери послуг. Запам’ятайте, ви створені не для песимізму. Посміхайтесь, і всі негаразди обійдуть вас стороною.

Спасибі вам за все, шановна …!

1-ша випускниця: Ваша зоря засяяла над Землею в рік Півня в сузір’ї Стрільця далеко від Йосипівки, але доля привела вас сюди, і з тих пір ви улюблена перша вчителька для більшості йосипівчан. Відповідальна, трудолюбива, готова завжди прийти на допомогу, ви всю себе віддавали роботі. Терпляче і невтомно ви навчали своїх учнів складати перші склади і писати перші літери, щедро віддаючи їм тепло свого вчительського серця. В майбутньому зорі віщують вам любов і шану від ваших колишніх учнів, тепло рідних і близьких та можливість ще не раз повертатися на шкільний небосхил, чому ваші нинішні учні завжди будуть дуже раді, шановна …!

2-га випускниця: Ваша зірка загорілася в рік Кози під сузір’ям Рака. Ми її вперше помітили ще в 2000 році, але ближче познайомились на уроках фізкультури в 2003. Доля цієї зірки дуже тісно пов’язана з Місяцем. І так, як Місяць ніколи не покидає свою орбіту навколо Землі, так і ви ніколи не покинете стіни нашої школи і надалі щедро посилатимете своє світло в її класи саме тоді, коли це найбільше потрібно.

Наступний рік буде не менш напруженим, як і всі попередні: томи різноманітної звітної документації, проблеми з розкладом і замінами, але наполегливість і старанність в роботі неодмінно приведе до покращення матеріального становища і заслуженого визнання не тільки а районі, а й далеко за його межами. З чим ми вас, дорогий наш …, із задоволенням привітаємо!

1-ша випускниця: Ваша зірка, що зійшла над землею в рік Бика в сузір’ї Водолія, більш як півстоліття яскраво сяяла на нашому шкільному небосхилі. За цей час ви встигли навчити не одне покоління юних йосипівчан премудростей хімії та біології. А ще, дякуючи високій вимогливості до себе і оточуючих, ви, будучи директором, добились, що наша школа зайняла достойне місце серед кращих шкіл району і виховали цілу плеяду талановитих вчителів – ваших послідовників. В майбутньому ваша зоря ще не раз приведе вас до шкільного порогу, бо школа вже не може існувати без вас, як і ви без неї. Тож, дай вам Боже, здоров’я і сил приходити сюди ще не один десяток років, шановна…!

2-га випускниця: На вашу зірку дуже великий вплив має Венера, мабуть саме тому ви така красива. Над Землею ваша зоря загорілася в рік Тигра під сузір’ям Овна, а ми вперше відчули її тепло, переступивши поріг шкільної бібліотеки. В найближчі роки на вас очікує професійне зростання, що відіб’ється в зростанні заробітної плати. І все це завдяки вашій наполегливості та цілеспрямованості. Проте років через десять на вас чекають клопоти, пов’язані з необхідністю збільшення площ посіву гарбузів, що навіть може привести до зменшення площ посіву ваших улюблених квітів. Але ці клопоти будуть приємними, і ви з ними, дорога наша Алла Василівна неодмінно справитесь!

1-ша випускниця: Ваша зірка з сузір’я Діви освітлювала наш шлях впродовж усіх років нашого навчання у школі, причому не лише під час уроків, а й в позаурочний час. Все життя перебуваючи під впливом планети Меркурій ви не сидите на місці, долаючи щораз чималі відстані від школи додому. І новий навчальний рік не стане винятком у цьому плані. У вересні вас очікує зорепад квітів, тому заздалегідь приготуйте достатню кількість ваз. А ще, починаючи з вересня, щомісяця у вас вдвічі частіше свербітиме ліва долоня, тому приготуйте побільший гаманець. Осінь цього року вдалий час для придбання цінних речей, тому вже зараз відведіть місце під гараж. І не забудьте прихопити на зустріч з нами у … році свій баян, дорога …!

2-га випускниця:   Ця ще зовсім юна ваша зірочка з’явилася на нашому шкільному небосхилі у … році і за ці три роки зуміла успішно подолати нелегкий і тернистий шлях молодого спеціаліста і сумлінною працею довела, що має право носити горде ім’я Учитель. Оскільки зірка перебуває під впливом Місяця, то ми щодня спостерігали  ваші припливи і відпливи, а точніше приїзди і від’їзди. Сприятливе число 3 говорить про те, що настала пора підвищити свій соціальний статус, а з ним і матеріальне становище. Проте зірки говорять, що ваше матеріальне становище буде значно стабільнішим, якщо ваша сім’я збільшиться не до трьох чоловік, а на троє. І ми всі тільки щиро порадіємо за вас, наша чарівна …!

1-ша випускниця: Ваша зірка загорілася на небосхилі в рік Коня під сузір’ям Близнюків. З самого народження цією зіркою управляє Сонце – найбільше і найважливіше із тіл нашої системи. Може саме тому ви і стали тим Сонечком, що яскраво освітлювало наші перші кроки на шляху до знань, що щедро зігрівало наші дитячі душі впродовж перших трьох років навчання в школі. Красива і елегантна, добра і розумна, ви були прикладом для кожного з нас. І хоч потім наші дороги розійшлися, але як свідчать зірки, ми ще зустрічатимемося не раз. Найбільш сприятливими для наших зустрічей будуть роки: 2013, 2018, 2028, 2038 і    т. д. Цим зустрічам не зможуть перешкодити ні зміна сімейного статусу, ні кар’єрне зростання, дорога наша …!

2-га випускниця: В рік Тигра під сузір’ям Козерога засяяла над Землею ваша зірочка. Ми її помітили ще в 2000 році, коли ви були однією з кращих учениць школи, але про те, що вона теж освітлюватиме наш шлях. Ми дізналися лише в 2006. Управляє цією зіркою Марс, може саме тому  на уроках було, як на війні, і спілкуватись доводилось, як в тилу ворога – іноземною мовою. Сприятливе число для вас – три. Тому на третьому році вашої роботи в школі війна закінчиться в зв’язку з нашою повною капітуляцією. Астрологічний прогноз на подальші роки для вас досить сприятливий і передбачає одержання диплома, можливо навіть кількох,  та збільшення матеріальної винагороди за свою працю. З чим ми вас уже зараз поздоровляємо, дорога …!

1-ша випускниця: Ваша зоря з’явилась на небосхилі в рік Собаки під сузір’ям Тельця, а наш шкільний путь осяяла в 2003 році, коли ми вперше зустрілися з вами на уроках історії та російської мови. Ваше магічне число – 5. Саме стільки років ви були поряд з нами, саме у стількох класів ви  були класним керівником, саме стільки десятків літ ви прожили на світі. У своєму житті ви досягли багато. Та не зупиняйтесь на досягнутому. Маючи внучку, мрійте про онука, маючи звання «Вчитель вищої категорії», думайте про звання «Вчитель-методист», маючи дві ноги, придбайте собі чотири колеса. І нехай усі ваші мрії неодмінно здійсняться, дорога …!

2-га випускниця: В рік Бика під сузір’ям Рака з’явилась над Землею ваша зірка, а в рік Собаки вона перемістилася на наш шкільний небосхил і з того часу освітлює дорогу до знань вже не одному поколінню малих «чомучок». Ми ж спостерігали за вами лише з відстані, а звідти, як відомо, все добре видно, тому можемо сьогодні сказати, що вас очікує в майбутньому.  Хоч ваша зірка знаходиться під впливом Місяця, але її фази змінюватимуться лише в напрямку зростання професійної майстерності. В новому навчальному році вас очікують клопоти , пов’язані з новими «чомучками». Впродовж наступних чотирьох років вони займатимуть усі ваші думки, вимагатимуть багато вашої уваги, ваших сил і часу. Тому ми бажаємо вам сьогодні, шановна …, багато мужності і терпіння!

1-ша випускниця: Ваша зірка – найновіша і наймолодша зірка шкільного небосхилу, але на вашу долю випала чи не найтяжча ланка навчально-виховного процесу, адже щодня доводиться вгамовувати юні тайфуни і урагани із групи продовженого дня, які пронісшись шкільними коридорами чи подвір’ям здатні знищити все на своєму шляху. Проте в найближчому майбутньому ви отримаєте диплом вчителя математики та інформатики і зможете знайти краще застосування для своїх здібностей, дорога …!

2-га випускниця: Ваша зірка, що спалахнула в рік Коня під сузір’ям  Скорпіона, одна з найяскравіших на нашому шкільному небосхилі. Енергійна, високо ерудована, щира у спілкуванні, ви навчали нас рідної мови та прилучали до безмежного світу зарубіжної літератури, і кожен з ваших уроків був неповторним і незабутнім. Минулий навчальний рік був особливо сприятливим для вас і ознаменувався трьома визначними подіями. Він приніс загальне визнання вашої високої професійної майстерності, подарував вам чарівну донечку і, що саме головне, позбавив від необхідності приймати у нас екзамен. Бажаємо вам, дорога наша …, щоб і всі наступні роки були для вас не менш успішними!

1-ша випускниця: Ваша зірочка засяяла над Землею в рік Бика під сузір’ям Рака. Вона перебуває під впливом планети Меркурій, що дуже швидко обертається. Тому вам вдається так багато всього зробити: прочитати кілька своїх предметів, замінити відсутнього вчителя і навіть класного керівника на святі останнього дзвоника. Розв’язання чужих і своїх проблем – основний спосіб вашого існування. Хоча чужих проблем, як і чужих дітей, для вас не буває, бо до нас ви завжди ставились, як до власних дітей. Наш прогноз для вас такий: той, хто багато віддає – неодмінно багато одержить. І ваше подальше життя буде рясніти зустрічами з вдячними учнями, і щаслива доля вас ніколи не покине, шановний …!

2-га випускниця: Ваша зоря заясніла над світом в рік Миші під сузір’ям Діви теж далеко від Йосипівки, але впродовж багатьох років осявала шлях до знань учням нашої школи. Цілеспрямована, трудолюбива, готова першою прийти на допомогу, ви користуєтесь заслуженою повагою серед дітей, вчителів, односельчан. Зовні спокійна і врівноважена, ви маєте в душі величезний заряд енергії, який не дозволяє вам спокійно сидіти, склавши руки. Останні місяці минулого навчального року показали, що ваш творчий потенціал теж ще досить високий, тому в майбутньому ми надіємось ще не раз зустріти вас в стінах рідної школи. Тут на вас з радістю чекатимуть ваші колишні учні, колеги-вчителі, а найбільше четверо славних хлопців-другокласників, дорога наша …!

1-ша випускниця: Ваша зоря заяскравіла над світом у рік Кабана під сузір’ям Лева. Правдивість, безкомпромісність, доброта і вимогливість – ось що виділяє вас серед інших. Не помітити вас неможливо. Тому, хоч за роки навчання у школі нам не пощастило безпосередньо перебувати під вашим впливом, Ваше світло і тепло осявало і зігрівало нас навіть на відстані. Цей рік був досить успішним для вас. Вас радували успіхи ваших другокласників. Ваше начальство нарешті достойно оцінило вашу натхненну працю, і ви змогли підвищити свою кваліфікаційну категорію, що в свою чергу привело до підвищення заробітної плати. В новому навчальному році успіхи і надалі супроводжуватимуть вас. На вас чекає заслужена винагорода за багаторічну сумлінну працю. Але не зупиняйтесь на досягнутому. Щастя вам, здоров’я, творчих  успіхів у навчанні наших дітей та онуків, дорога наша …!

2-га випускниця:  Під сузір’ям  Водолія в рік Бика на небі з’явилась Веселка, а на ній поселилась ваша зірочка. Мабуть тому кожен, хто зустрічає вас, мимоволі посміхається. Нам пощастило зустрітися з вами у 2003 році, і з тих пір ми не уявляємо себе без вас. Магічне число у вас 8, тому ми старалися, щоб разом з вами нас на уроці завжди було восьмеро. Астрологія вчить: те, про що Водолії думають зараз, людство осягне лише через 50 років. Тому ще настане час, коли ваші новаторські ідеї будуть оцінені і приведуть до підвищення матеріального і соціального становища. Ми ж вам бажаємо сил і здоров’я дочекатися того часу, дорога наша …!

Оцих дітей, що виросли раптово,

 Благослови в дорогу, білий світе.

Не пошкодуй їм цвіту і любові,

Не дай серцям їх юним зачерствіти.

Життя – творіння доброго і злого,

Життя – це книга радісна й сумна.

Та перш за все, життя – крута дорога,

Тож хай святиться нині їм вона.

До вас мої слова, дорослі діти,

Не розгубіть в дорозі доброти,

Своєї сили дайте цьому світу

Аби йому повік не відцвісти.

Не загортайте благ собі надміру,

І не спаліть відразу всі чуття,

Не лиш трицвіт – Любов, Надія Віра,

А й міра – є основою життя.

Зеленогриві коні під порогом

Стоять. Блищать стремена золоті.

Отож пора! Прийшла пора в дорогу!

Щасливої вам, доброї путі!

(випускники під аркою з вишитих рушників виходять із залу)

 

Авторство, на жаль, не встановлено

Джерело: http://yosipivka.com

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").