Позакласний захід присвячений вшануванню пам’яті видатного сина українського народу Т.Шевченка

Ведуча. Шановні друзі, сьогодні ми зібрались у цьому залі, щоби вшанувати пам’ять видатного сина українського народу Т. Шевченка, геніального поета, художника, полум’яного борця за свободу та щастя народу.

Ведучий. Пригадати незрівнянну, величну творчість поета, який розширив тематичний, стильовий, настроєвий діапазон лірики, підніс виражальну силу українського художнього слова.

Ведуча. А ще побачимо наших маленьких Шевченків, які також складають вірші, але поки що є ще невизнаними письменниками.

Разом. Отже, наше "Свято авторського слова" вважаємо відкритим!

Ведуча.

Кобзарем його ми звемо, 

Так від роду і до роду,

Кожний вірш свій і поему

Він присвячував народу.

М. Рильський

Подивимось на дошку. Ось портрет благородного, мужнього Т. Шевченка, захисника прав знедоленого народу. Погляд спрямований твердо вперед, хоч десь там, у глибині очей, і причаївся ледь помітний смуток. У погляді віра у справедливість справи, якій він від дав усе життя, віра у звільнення трударів, уярмлених багатіями. У смутку вболівання за долю народу приховані фізичні муки. Усе його життя - великий подвиг, приклад самовідданого служіння народові.

Ведучий. Важкою була доля Шевченка. Ми вже з вами досвідчені люди, тому кожний із нас знає, яким був шлях поета до творчого злету.

Мало кому в коханні так нещастило, як Тарасу Шевченку. Маючи унікальні таланти, гострий розум, товариську вдачу, привабливу зовнішність, він, здається, був приречений на успіх у жінок. Та не судилось Тарасу продовжити свій родовід у наступних поколіннях.

Ведуча. Першим коханням юного Тараса була сусідка-ровесниця Оксана Коваленко. Кучерява Оксана й Тарас іще маленькими дітьми разом грали, а потім одне одного й покохали.

Матері не раз жартували про майбутнє одруження своїх улюблених діточок. Але невблаганна смерть забрала в Шевченка спочатку неньку, а згодом і батька. У важкі хвилини самотності Оксана не раз витирала сльози сироті. Зараз пропонуємо вашій увазі слова великого поета про ті часи (декламування вірша "Мені тринадцятий минало").

Ведуча. З-по між безлічі книжок, з якими має справу історія світової літератури, поодиноко виділяються ті, що ввібрали в себе науку віків і мають для народу значення заповітне. До таких книг належить "Кобзар" - книга, яку народ український поставив на перше місце серед успадкованих із минулого національних духовних скарбів.

Ведучий. Та рас Шевченко починав свою творчість із балад, використовуючи в них багатющий матеріал усної народної творчості. У 1837 році він написав баладу "Причинна", яку було опубліковано в альманасі "Ластівка". У 1838-му – поему "Катерина. Неймовірний, просто містичний збіг стався в літературі й у житті. Після опублікування "Катерини" Шевченко дізнався, що описав, по суті, долю свого першого кохання (декламування уривку з вірша "Катерина" зі слів "Лихо моє! доле моя!").

Ведучий. Велике кохання покладає великі обов’язки та має великі надії, які не завжди збуваються (декламування вірша "Лілея").

Ведуча. Іноді кохання призводить до трагічного кінця (вірш "Тополя").

Ведучий. "Кобзар" - мудрий наставник для багатьох поколінь, книга всього життя, книга-подвиг, книга-безсмертя, книга - джерело нашої духовності, совісті, гідності, національної неповторності.

Ведуча. Тяжкі людські історії ми можемо прочитати в "Кобзарі". Про одну таку розкажуть актори нашого театру "Іскра Прометея".

Ведучий. "Відьма" - декламування вірша у вигляді театральної постановки.

Ведучий. Т. Шевченко - це гордість нашої української нації та світової культури. Великий поет понад усе любив свою Україну.

Ведуча. Поки з неба сонце світить, тебе, Тарасе, не забудуть. У сім’ї українській і по всьому світу. Ти живеш із нами, завжди серед нас.

Ведучий. Ти дзвениш у пісні, у полум’янім слові, любий наш Тарасе.

Ведуча. Особистість поета, його патріотизм були зразком для інших. І сьогодні дуже актуальні його слова:

Учітесь, брати мої,

Думайте, читайте,

І чужому научайтесь,

Свого не цурайтесь.

Ведучий. Глибокий ліризм Шевченка прокинувся в душах багатьох українських поетів, зокрема Олександра Олеся.

Ведуча. Творчість Олеся - визначне явище в українській літературі перших двох десятиріч XX ст. М. Рильський писав так.

Ведучий. Нема жодного сумніву, що поезія Олександра Олеся позначилася сильними своїми сторонами на розвитку української літератури.

Ведуча. У 2008 році вся наша громадськість відзначала 130-річчя від дня народження видатного поета.

Ведучий. Тож нехай прозвучать зараз зворушливі рядки Олександра Олеся, учителем якого був Великий Тарас Шевченко (декламування поезій "Нарцис", "Є слова, що білі-білі...", "Ах, скільки струн в душі дзвенить!", "За тремтіли струни у душі моїй...", "Лебідь", "Чари ночі").

Ведуча. Творча спадщина Олеся досить велика, якщо врахувати, що більшу частину її становить поезія - дев’ять книг. Було б чудово запросити до учнів школи письменників сучасності. Це так подобається дітям! Це так цікаво – доторкнутись до справжньої легенди! Адже ці поети, можливо, майбутні знаменитості, зараз поруч із нами! Тож надаємо слово молодим послідовникам Тараса Шевченка, нашим талановитим письменникам (декламування власних віршів учнів, студентів, учителів).

Ведучий. Зараз ми хочемо запросити на сцену всіх учасників нашого сьогоднішнього концерту. Подякувати їм усім. Запам’ятайте ці імена, це майбутні творці української літератури, українського слова!

Ми чекаємо на вас, таких молодих і талановитих! Пишіть, створюйте, плекайте українське слово!

Разом. Ми чекаємо на вас наступного свята авторського слова!

Авторство, на жаль, не встановлено

Джерело: http://www.allref.com.ua

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").