Літопис Самовидця

О НАЧАЛІ ВОЙНИ ХМЕЛНИЦКОГО *

1 частина

Початок и причина войни Хмелницкого ест едино от ляхов на православіе гоненіе 1 и козаком 2 отягощеніе 3. Тогда бо оным не хотячи 4, чего не звикли были 5 панщини робити, на службу замковую обернено, которих з листами  6 и в городі 7 до хандоження коней старостове 8 держали, в дворах грубу, тоест печи палити, псов хандожити 9, дворі змітати 10 и до инших 11 незносных діл приставляли. Знову зась которіе зоставали козаками реестровимы, а над оними полковникове шляхта панове от 12 гетмана коронного насиланніе были, которіе б от їх волности 13 бинамній не дбаючи, але яко могучи оных [с] мірали 14,легце поважаючи. Плату, которая постановлена была на козаки от короля его милости и Речи посполитой по золотих тридцять на рок, тое на себе отбірали 15, з сотниками ділячися, бо сотников не козаки оббырали 18 и настановляли 17, але полковники, кого хотіли з своей руки, жебы оным зичливими 18 \46\ были.

* Сп. Я. Козельського починається словами: «Літописец избран о войнах, о наставлениї гетманов, о изміни їх по статях и прочиїх ділах ниже слідуется...». Сп. М. Судієнка і вид. Бодянського: «Літописец о началі войны Хмелницкого».

 1 У сп. Козельського тут і скрізь далі немає літери «і». Замість неї послідовно вживається «и»: «православие гонение».

 2 Там же: «козакам».

 3 Там же: «отягчение»; у вид. Бодянського: «отмщеніе».

 4 У сп. Козельського це місце наведено повніше: «тогда бо оним всякие волности отнято, от инних повиписовано, которие не хотячи...»

 5 У сп. Козельського літера «ы» вживається рідко, переважно в закінченнях слів. Частіше «ы» зустрічається в сп. Судієнка і в вид. Бодянського.

 6 Там же: «листами».

 7 Там же: «в дорозі».

 8 Там же: «коней старостове хондожене».

 9 Там же: «хондожити».

 10 Там же: «зумітати».

 11 Там же: «и инних».

 12 Там же: замість «от» «їх и».

 13 Там же: «которие о їх волностях».

 14 Там же: правильніше: «смиряли».

 15 Там же: «отбирали».

 16 Там же: «обирали», у вид. Бодянського: «обірали».

 17 У сп. Козельського: «наставляли».

 18 Там же: «жичливими».

 

Богдан Хмельницький

 

 1 У сп. Козельського: «пристановлялы».

 2 Там же: «Запорожя».

 3 Там же: «чрез».

 4 Там же: «ястребом».

 5, 6 У сп. Козельського в подібних закінченнях значно частіше вживається -ови: панови, козакови.

 7 Там же: «хожовали».

 8 Там же: «комисара».

 9 Там же: «отбирали. А полковникам особливе».

 10 Там же: «ассаулови».

 11 Там же: «пришло».

 12 Там же: «тисяч».

 13 Там же: «мусил».

 14 Там же: «бидлу».

 15 Там же: як правило, «еднак», «едного».

 16 У сп. Судієнка: «вымислили».

 17 У сп. Козельського: «и їх».

 18 Там же: «толко».

 19 Там же: додано «ж».

 20 Там же: «тилко».

 21 Там же: «арендарей».

 22 Там же: немає «салом мажут», а «же с тих же по їх шкурі».

 23 Там же: «потом».

* 1 * — 23 *; 24 — 180 — посилання на примітки в коментарі.

Также полковникове Козаков до всякой домовой незвичайной роботи пристановляли 1,в поля зась пойшовши, любо якій козак достане у татар коня доброго, того отоймут, з Запорожжа 2 през 3 поля дикіе з рарогом, раструбом 4, орлом, албо с хортом козака бідного шлет в городи, кому подарок шлючи, якому панові 5, не жалуючи козака, хочай бы згинул, як не трудно от татар. Знову з сь, хочай бы якого язика татарского поймали козаки, то з язиком татарским, на кого ласкав полковник, якого жолніра своего высилает до гетмана коронного, а козацкую отвагу потлумляют. В городах зась от жидов тая была кривда, же неволно Козакові 6 в дому своем жадного напитку на потребу свою держати, не тилко меду, горілки, пива, але и браги. Которіе зась на рибу хожували 7 козаки за пороги, то на Кодаку на коммисара 8 рибу десятую отбірали. А полковником особливо 9 треба дати и сотникам, и асаулові 10, и писареві, — аж до великого убозства козацтво прийшло 11, а болше шести тисячей 12 неповинно Козаков быти. Хочай и син козацкій, тую ж панщину мусіл 13 робити и плату давати, тое над козаками было.

Над посполством зась, любо во всем жили обфито в збожах, в бидлах 14, в пастах 1*,але однак 15 чего не звикла была Україна терпіти, вимисли 16 великіе были от старостов и от 17 намісников, и жидов. Бо сами державци на Україні не мешкали, тилко 18 уряд держали, и так о кривдах людей посполитих мало знали, албо 19 любо и знали, толко 20 засліплени будучи подарками от старост и жидов арандарей 21 же того не могли узнати, же їх салом по їх же шкурі и мажут 22 : з їх подданних выдравши, оним даруют, що и самому пану волно бы узяти у своего подданного, и не так 23 бы жаловал \47\ подданній его.

 1 У сп. Козельського: «жит».

 2 Там же: «цукгов».

 3 Там же: «чиним».

 4 Там же: «поволовщину».

 5 Там же: немає «инное».

 6 Там же: «отнимане фолварков, хуторов».

 7 Там же: «человіка едного».

 8 Там же: немає «землі».

 9 У сп. Козельського у цьому місці вставлено: «яко виже ся наменило». Пояснюючи цю примітку, слід нагадати, що в збірнику Козельського літопис Самовидця вміщений безпосередньо після уривку із літопису Граб’янки.

 10 У сп. Судієнка і в вид. Бодянського: «віжливій».

 11 У сп. Козельського: «Иляш доброзичливим бил»; у сп. Судієнка і в вид, Бодянського: «зичливій».

 12 Там же: «королеви».

 13 Там же: «роблене».

 14 Там же: «той».

 15 Там же: «чигринский».

 16 Там же: «Субботові».

 17 У сп. Козельського тут і далі замість с вживається з; у сп. Судієнка — переважно с.

 18 Там же: «взято».

 19 Там ж е: немає «от».

 20 Там же: «роблене челнов волно».

 21 Там же: «Иляша».

 22 У сп. Судієнка і в вид. Бодянського: «Ормянчина» без слова «переясловского».

 23 У сп. Козельського: «довідавшися».

А то леда шевлюга, леда жид 1 богатится, по килка цуґов 2 коней справляет, вимишляючи чинши 3 великіе, поволовщини 4, дуди, осип, мірочки сухіе, з жорнов плату и инное 5, отнимання фолварков 6, — що натрафили на чоловіка одного 7, у которого отняли пасіку, которая всей землі 8 Полской начинила біди, а тим способом.

В Чигирині місті 9 мешкал сотник Богдан Хмелницкий, козак ростропній в ділах козацких военних, и у писмі біглій 10, и часто у двора королевского в поселстві будучій. И под час бытности своеї с козаком значним переясловским з Іваном Ілляшем (а тот Ілляш барзо зичливим 11 королеві 12 его милости) и упросили писмо, албо привилей, на роблений 13 челнов на море, мимо відомость гетманов коронных, що и одержавши, тое скрито держали от полковников в Переясловлю. А под тот 14 час у вышъменованного Хмелницкого подстаростій чигиринскій 15 Чаплинскій, зостаючій от Конецполского, отнял хутор с пасікою и млином на урочищи Суботові 18, полтори милі от Чигирина, и за той хутор посвар стал с 17 подстаростим Хмелницкому. И Хмелницкій, видячи, же оного вічистіе добра оному кгвалтом видрано 18, старался фортелем, жебы тот привилей, данній от короля от 19 его милости на робленя чолновное волное 20 козаком, достати, що и доказал 2*, бо маючи в дому своем у гостях того Ілляша 21 Ормянчика 22 переясловского и у оного вивідавшися 23 о схованню того привилея, упоївши оного, \48\

Богдан Хмельницький

 

 1 У сп. Козельського: «той привелей».

 2 Там же: немає «Четвертого».

 3 У сп. Судієнка: «И так».

 4 У сп. Козельського: «коного войска».

 5 Там же: «Запорожю».

 6 Там же: «могл».

 7 У сп. Судієнка і в вид. Бодянського: помилково «налоги».

 8 У сп. Козельського: «з».

 9 Там же: «пойшол».

 10 У вид. Бодянського: «рушилось».

 11 У сп. Козельського: додано «своїх».

 12 Там же: «посланих».

 13 Там же: «погромили».

 14 У сп. Козельського і Судієнка зустрічається послідовно «козацство».

 15 У сп. Козельського: послідовно вживається «уже».

 16 Там же: «ним».

 17 У сп. Судієнка: «з солтаном».

 18 У сп. Козельського: додано «и усши ордами».

 19 У сп, Козельського: «значних», у сп. Судієнка і в вид. Бодянського цього слова немає.

 20 У сп. Козельського: «Запорожю».

 21 У сп. Козельського і Судієнка: переважно «себі».


ключ у пяного узявши, послал своего посланця по тот привилей 1, данній от короля его милости Владислава Четвертого 2, которій оному и привізл его посланец. И там 3 з оним привилеем Хмелницкій за пороги поишол и козаком ознаймил, же на волности козацкіе міет привилей короля его милости, до которого много войска козацкого 4 почалося горнути. А же на Запорожу 5 зоставати не мог 6 задля залоги 7, которая на тот час с 8 полковниками лядскими посполу з жолнірами зоставала, пошол 9 на Низ ку мору, на поля, к Лиману, и там войско ку оному купилося 10, утікаючи от полковников лядских. Которого Хмелницкого полковникове посилали 11 на тіе поля имати и розгромити, але оній тих посланних 12 лядских погромил 13, а козацтво 14 до оного пристало. И так Хмелницкій, видячи, же юже 15 учинил задор з ляхами и своего набитку, албо кгрунтов, жалуючи, вислал своїх посланцов до хана кримского, чинячи з оними 16 згоду и пріймуючи братерство, жеби ему помагали войска лядскіе зносити, що хан кримскій з солтанами 17 ордами 18 з радостію на тое позволив, и, приславши своїх означенних 19 мурз до Хмелницкого, межи собою присягу з обоїх сторон виконали на Низу, и зараз хан посилает з ордами великими Тугай бея до Хмелницкого. З которою ордою Хмелницкій на Запороже 20 наступил, до которого все войско, зостаючее на Запорожу, пристало и Хмелницкого собі 21 за старшого приняли. \49\

 

 

 

 

 

 

 

ВОЙНА САМАЯ

РОКУ 1648*

 

*Тут і далі в сп. Козельського роки, числа позначаються літерами.

 1 У сп. Судієнка і вид. Бодянського: немає «на початку того ж року».

 2 У сп. Козельського: «комисара».

 3 Там же: «Николай».

 4 Там же: «зо».

 5 У сп. Судієнка і вид. Бодянського: «великіе».

 6 У сп. Козельського: «воскресение Христово». ’Там же: «з».

 8 Там же: «присягать!».

 9 Там же: «іміют зрадити».

 10 Там же: «короние».

 11 Там же : «комисарем».

 12 У вид. Бодянського: «зловити».

 13 У сп. Козельського: правильно «гетманове».

 14 Там же: немає «з».

 15 Там же: «тяжиремы».

 16 Там же: «піхотою».

 17 У вид. Бодянського і в сп. Судієнка: немає «на Запороже».

 18 У праці О. Рігельмана «Летописное повествование» вказано точну дату — 8 травня. Нагадаємо, що Рігельман майже скрізь ставить точну дату.

 19 У праці О. Рігельмана названо ім’я Барабаша, якого заколов Филон Джеджалій.

На початку того ж року 1, взявши відомость от коммисара 2 козацкого, панове гетманове так коронній Миколай 3 Потоцкій, яко теж и полній Калиновскій, же юже купа немалая войска зобралася на Запорожю, до Хмелницкого приставши, зараз со 4 всіми войсками коронними притягли на Україну до города Черкас 3*, и там отправуючи свята великодніе 5 Воскресенія Христова 6, усе войско козацкое с 7 полковниками їх скупили и казали оним присягати 8, же не мают здрадити 9 полковников своїх и до Хмелницкого приставати. И так зараз по Воскресенії Христовом гетманове короннії 10 висилают войска немаліе водою Дніпром у чолнах, посадивши посполу з козаками и піхоту немецкую. А землею, полем посилает гетман Потоцкій сина своего Стефана з коммисаром 11 козацким, з которими войска коронного тисячей шесть, а козацкого з тими, що у чолнах поишли, еще при коммисару тисячей шесть, приказавши оним, жеби ишли просто на Запороже до Січи зносити 12 Хмелницкого албо осадити его з войском. И сами гетманство 13 з 14 войсками коронними за ними втропи помалу ишли с тяжарами 15 войсковими и піхотами 16. Хмелницкій, узявши відомость о наступленню войск коронних, не ожидаючи на Запороже 17 приходу їх, але переправившися з войсками татарскими немалими, напротив пойшол войск коронних. И испоткавъшися в полях, у урочища Жолтой Води 18, там осадил каштелянича Стефана Потоцкого и коммисара козацкого з войсками їх. А войска, которіе ишли Дніпром водою чолнами, минувши городи, не доходячи порогов, старшину 19 зостаючую при них, и піхоту німецкую, в чолнах \50\ будучую, викололи и покидали в Дніпр 4*.

 1 У вид. Бодянського: «то ж войско начали бити».

 3 У сп. Козельського: «осажолое»; у сп. Судієнка: «осаженое».

 3 У праці О. Рігельмана сказано, що до козацького полону потрапили також І. Виговський, Чернецький, Городчинський.

 4 У вид. Бодянського: немає «великій».

 5 У сп. Судієнка: «на провороття», у вид. Бодянського: «поворотмя», у сп. Козельського: далі «до Корсуна міста пошли».

 6 У вид. Бодянського: «надспустошивши».

 7 У вид. Бодянського та в сп. Судієнка: немає «ку Росаві».

 8 Там же: «божеского».

И послали своїх посланцов до Хмелницкого, по которих прислал Хмелницкій з ордою, и орда, на свої коні оных побравши, привезла на Жовтіе Води, где посполу того войска коронного доставали. Войска зась козацкіе, зостаючіе при тих войсках коронних, видячи, же юж и тое войско, которое водою ишло, зостает при Хмелницком и орді, — и тіе усі з войска коронного пристали до Хмелницкого и до орди, и на тое ж войско почали быти 1, где през килка дній без перестанку тая война тривала. И войско, осаженное 2 будучи в степах, не могучи витривати, рушило табором оттоля ку Княжим Байраком оборонною рукою, уступаючи назад ку городом, але в том отході не пощастилося їм, бо, не допустивши оных до тих Княжих Байраков, почала орда с козаками табор їх розривати. А в тіе Княжіе Байраки запровадивши войско козацкое піхоту, покопали рови, до которих пришовши табур войска полского, змішалися, и там усе тое войско розбито, в неволю побрано татарскую, и каштелянича Стефана Потоцкого посполу с коммисаром 3 взято, которий в молодих літех на Запорожю живот свой скончил, бо Хмелницкій оного, не даючи орді, на Запороже до Січи отослал и там от ран помер 5*. А иншіе панята в неволю пошли татарскую, гетманове зась коронніе великій 4 и полній с потугами своїми на Чигирин ишли втропи за тим войском, хотячи оных посилковати. Але по розгромленію войска полского у Княжих Байраков, нікоторое с того погрому поутікавши, дали знати, же юж нікого посилковати, бо войско до остатку знесено, — отвернули гетманове Николай Потоцкій, каштелян краковскій коронній, и Каліновскій, гетман полній, з войсками назад ку городам, не идучи на Чигирин, але просто шляхом на проворотя 5 ку Корсунові місту ишли, за которими Хмелницкій з ордами немалими ішол, наступуючи на них. Где гетманове, переправивши ріку Рось у Корсуню и надпустошивши 6 міста, поминовали Корсунь. Которих зараз настигнувши, Хмелницкій за Корсуном учинил потребу, где гетманове оборонною рукою уступовали, беручися в поля ку Росаві 7. А припало оным ити промежку лісами в милі от Корсуня, где Хмелницкій казав запровадити піхоту Козаков корсунских в тіе ліски, которіе шлях перекопали и там позасідали, не дупущаючи переходу табурові лядскому. А Хмелницкій с тилу и около з войсками и ордами наступивши, оное войско розгромил з допущенія бозкого 8, \51\ где гетманов обоїх — великого коронного и полного в неволю взято и усе войско вигублено, же мало хто з того погрому увойшол.

Введіть ваш абонентський код, щоб читати далі :

Щоб мати можливість скачати журнал в електронному варіанті, та переглядати додаткові матеріали - введіть номер купону:





Щоб придбати купон, заповніть форму на сторінці.

Середня оцінка :

votes

3 коментарів :

написав :

hollister jeans hollister kids louis vuitton michael kors lululemon beats studio michael kors outlet marc jacobs outlet fitflops clearance gucci shoes coach factory outlet michael kors michael kors outlet coach outlet toms outlet knockoff watches coach outlet store online hollister clothing timberlands christian louboutin outlet air jordan 6 timberland boots true religion sale hermes outlet coach factory qihang

star star star star star

написав :

hollister jeans hollister kids louis vuitton michael kors lululemon beats studio michael kors outlet marc jacobs outlet fitflops clearance gucci shoes coach factory outlet michael kors michael kors outlet coach outlet toms outlet knockoff watches coach outlet store online hollister clothing timberlands christian louboutin outlet air jordan 6 timberland boots true religion sale hermes outlet coach factory qihang

star star star star star

написав :

coach factory outlet

nike outlet

pandora charm

fitflop sale

canada goose jackets

coach outlet

pandora jewelry

mbt shoes

uggs canada

coach outlet

canada goose outlet

true religion outlet

coach factory outlet

ralph lauren outlet

polo ralph lauren outlet

tory burch sandals

pandora charms sale clearance

ugg outlet

nfl jerseys wholesale

pandora charms

oakley sunglasses wholesale

ugg boots canada

michael kors outlet clearance

cheap ugg boots

canada goose outlet online

polo ralph lauren

air jordan retro

pandora rings

coach outlet store online

tory burch outlet online

canada goose jackets

michael kors outlet

kate spade handbags

polo outlet

canada goose jackets

canada goose outlet store

ralph lauren outlet

nike factory outlet

hermes outlet

true religion jeans

coach outlet online

michael kors outlet clearance

canada goose outlet store

cheap jordans for sale

nfl jerseys

pandora bracelet

nike outlet

nfl jerseys

kate spade sale

ray ban sunglasses

christian louboutin shoes

christian louboutin sale

cheap jordans

longchamp outlet store

uggs outlet

longchamp handbags

coach outlet online

true religion outlet online

adidas nmd

oakley sunglasses

pandora jewelry

nike outlet store

canada goose

polo ralph lauren

michael kors outlet

pandora charms outlet

coach outlet online

ugg boots clearance

ralph lauren uk

michael kors outlet online

fitflops sale clearance

michael kors

ralph lauren

canada goose jackets

pandora charms

fred perry

uggs outlet

ugg outlet

ray ban sunglasse

michael kors outlet clearance

christian louboutin outlet

coach outlet online

coach outlet

coach factory outlet

tory burch handbags

uggs outlet

pandora outlet

cheap ray bans sunglasses

canada goose

canada goose

canada goose

canada goose jackets

supreme t shirts

kate spade outlet

cheap nfl jerseys

pandora jewelry

ray ban sunglasses

ray ban sunglasses outlet

cheap uggs

coach outlet online

nba jersey

canada goose outlet store

valentino outlet store

pandora outlet

canada goose jackets

coach factory outlet

air jordan 4 retro

polo ralph lauren

nike shoes

michael kors outlet store

valentino outlet

coach outlet online

pandora jewelry

michael kors outlet clearance

canada goose jackets

michael kors outlet

canada goose outlet online

ralph lauren uk

mont blanc pens

pandora bracelet

pandora charms

coach outlet

cheap jordans for sale

kate spade

cheap mlb jerseys

nike shoes

coach outlet store online

ray ban outlet

polo ralph lauren outlet

michael kors outlet online

michael kors outlet

coach outlet online

michael kors handbags

canada goose outlet

coach outlet

nike outlet

christian louboutin uk

polo outlet stores

moncler coats

ray ban sunglasse

oakley sunglasses

cheap jerseys

michael kors outlet

polo ralph lauren outlet online

nike air max

pandora outlet

mbt

pandora charms outlet

michael kors outlet clearance

christian louboutin outlet

michael kors outlet online

yeezy boost

mbt shoes

coach factory outlet

nfl jerseys wholesale

coach outlet

pandora jewelry outlet

ralph lauren polo shirts

coach outlet

coach factory outlet

moncler jackets

tory burch outlet

cheap oakley sunglasses

coach outlet online

cheap oakley sunglasses

ralph lauren uk

canada goose jackets

polo ralph lauren

canada goose jackets

pandora outlet

cheap ugg boots

polo ralph lauren outlet online

pandora charms

adidas outlet online

mlb jerseys wholesale

pandora jewelry

yeezy boost 350

supreme hoodie

coach outlet online

pandora charms

pandora jewelry outlet

coach outlet

michael kors outlet online

prada outlet

moncler jackets

ray ban sunglasses wholesale

ugg boots clearance

polo outlet

polo ralph lauren

canada goose jackets

lacoste polo

ralph lauren outlet

pandora charms outlet

canada goose outlet online

oakley sunglasses

polo ralph lauren

canada goose jackets

michael kors outlet online

longchamp outlet online

pandora charms

yaoxuemei20180321

star

Залишити коментар :

*

*

Ваш Веб-сайт

*

Голосувати


*

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").