Січень 2012

Гастарбайтерські сезони

Наталя Доляк

Жінки їдуть на заробітки – хто за чим: будувати дім, виховати дитину, купити квартиру…Тут, вдома – вони усі різні, і такі чужі. Там – їх об’єднує щось більше за дружбу. Співпереживайте непростій долі українських жінок на заробітках за кордоном у п’єсі «Гастарбайтерські сезони» Наталі Доляк 

Січень 2012

Різдвяний вертеп – дещо з історії та сьогодення

Марина Бортник

Що собою представляє Вертеп, звідки походить ця назва і як розвиваються вертепні традиції сьогодні – дізнаєтеся із статті Бортник Марини! 

Лютий 2012

Двоє під ковдрою

Богдан Мельничук

Він і вона вирішують почати все спочатку.  Вони хочуть забути про всі зради, сварки, побутові неприємності у сімейному житті. Обоє – щойно розлучені. Кожен – зі своїм багажом спогадів та сподівань. Чи вийде у них створити нові стосунки на руїнах старих – читайте у романтичній п’єсі «Двоє під ковдрою» 

Лютий 2012

Лесь Курбас. Знаний і забутий

Надія Соколенко

Цьогоріч Україна, а разом з нею і весь світ вшановуватимуть три ювілейні дати, пов’язані з ім’ям видатного українського режисера, актора, теоретика театру, драматурга, перекладача Леся Курбаса. 25 лютого буде 125 років, як у родині Степана та Ванди Курбасів-Яновичів народився первісток – Олександр-Зенон. Наприкінці цього ж 2012 року, 3 листопада, виповниться 75 років, як у карельських лісах біля урочища Сандормох Леся Курбаса і ще тисячі інших ув’язнених розстріляли енкаведисти, відзначаючи 20-річчя Жовтневої революції. Цього року ювілей відзначає і Харківський академічний театр ім. Т. Шевченка, колись – дітище Леся Курбаса, славнозвісний «Березіль».

Лютий 2012

Драматичні приклади виписувань почуттів для сцени

Станьте свідками того, як закохані втрачають цікавість у стосунках, поступовоперетворюючись на чужих людей. Пропонуємо уривки п’єс Надії Ковалик та Анни Багряної. 

Березень 2012

Гра в дорослих

Марина Артеменко

Чоловік і жінка залишають дітей самих у квартирі. Усього лише кілька годин, що може трапитись?  

Психологічна драма-мініатюра

Березень 2012

У пошуку свободи: нове відчуття реальності в театральній діагностиці

Іван Дощ

Якщо театр є своєрідною діагностичною моделлю світу, то сучасна драма — її найчутливіша й найточніша зона. Характерно, що серед недавніхпостановок нових українських п’єс чимало авторів, які друкували свої твори на сторінках «Дніпра», що засвідчує прогностичну точність виборужурналу. 

Квітень 2012

Дні народження Зіни

Оксана Савченко

П’єсу «Дні народження Зіни» представлено на численних драматургічних конкурсах у Росії. «Дніпро» друкує драму у перекладі українською мовою і сподівається, що наші українські театри помітять сучасний, гострий, актуальний текст і візьмуть його до репертуарів. У п’єсі тонко прописаний коловорот людського існування з усіма його прикрощами, несподіванками, несправедливістю і наївною радістю. Складна й неоднозначна Зіна спілкується у скайпі з сестрою, просто теревенять а в цей час «складається їхнє щастя і розбиваються життя». 

Квітень 2012

Театр дії

Тетяна Куйдобро

Театральне дійство може і повинно відбуватися не лише у стінах театрального приміщення. Вистава може йти на пляжі, у кафе, в бані… як і чому? – Читайте у статті – розвідці «Театр дії». 

Квітень 2012

Квітень 2012

Драматургічні приклади виписування почуттів для сцени

До Вашої уваги яскраві приклади того, як можна висловити почуття драматургічною мовою. Зверніть увагу на те, як із реплік персонажів вимальовується єдина картина – читайте уривок п’єси Інни Рейде та Василя Карп’юка. Вони представляють абсолютно різнозабарвлені емоційні стани людей. 

Травень 2012

Кумарі

Марина Соколян

Ми звикли думати, що самі керуємо своїм життям і можемо нести відповідальність за власні вчинки. Але не на всі питання наукою знайдено відповіді. У світі багато незбагненного. Містичні знамення, збіг обставин, віщі сни. Це те, з чого творяться історії, легенди, сюжети. Події раннього дитинства перевернули всю подальшу долю жінки. Саме через те що трапилось, коли дівчині було 5 років, вона тепер сидить у міліцейському відділі на допиті. Які повороти долі призвели до цього, читайте у п’єсі! 

Травень 2012

Механіка драми

Анна Липківська

Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, що п’єса має свої закони, відміннівід законів та технік написання прозових творів. Про нюанси драматургічного мистецтва, про те, як починається, скільки триває та із чого складаєтьсяп’єса, читайте в статті. 

Травень 2012

Драматургічні приклади виписувань почуттів для сцени

До Вашої уваги яскраві приклади того, як можна висловити почуття драматургічною мовою. Зверніть увагу на те, як із реплік персонажів вимальовується єдина картина – читайте уривокп’єси Оксани Танюк «Авва і смерть» і Михайла Стельмаха «Правда і кривда». 

Найважливіше
з теорії детективу!

Знайомтеся з цікавими статтями і доповнюйте рубрику своїми теоріями та практичними історіями. Чекаємо на ваші листи за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com

Читати журнал "Дніпро" Статті

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги передплатників!

Друкована та електронна версії журналу «Дніпро» виходять щомісячно!

Передплатити журнали можна:

на сайті:
www.dnipro-ukr.com.ua;

за телефоном:
(044) 454-12-80;

у відділеннях «Укрпошти».

ЦИТАТА ДНЯ

«Текст – це лише пікнік, на який автор приносить слова, а читачі – сенс»

(Цвєтан Тодоров)

УВАГА!!!

Пропонуємо всім охочим узяти участь у написанні літературно-критичних статей про нобелівських лауреатів.

Чекаємо на ваші роботи про Томаса Еліота до 31 липня 2016 року.

Найкращу статтю буде опубліковано на сторінках журналу.

Роботи надсилайте за адресою: lit-jur-dnipro-zav.proza@kas-ua.com (із позначкою "Нобелівка").